Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EPPO
  • 12.07.2022. 08:15
  • Grad Zagreb, Zagreb

Pala prva presuda za pokušaj prevare s potporama, vlasnik OPG-a priznao krivnju

Kako bi lažno prikazao da ispunjava uvjete za dobivanje potpore od gotovo milijun eura, okrivljenik je uz zahtjev APPRRR-u priložio krivotvorenu potvrdu Porezne uprave, objavio je između ostalog Ured europskog javnog tužitelja.

Foto: Depositphotos/Nomadsoul1 (ilustracija)
  • 13.950
  • 850
  • 0

Donesena je prva presuda u Hrvatskoj otkako je Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) započeo s operativnim radom. 

Naime, vlasnik obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva proglašen je jučer krivim na Županijskom sudu u Zagrebu zbog subvencijske prijevare.

On je, opisuju, Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR), krajem 2020. godine, podnio zahtjev za izdavanjem bespovratnih sredstava u iznosu od 7.439.500,00 kuna (989.214 eura). Od toga se 85 posto (6.323.575 kn ili 840.832 eura) odnosilo na sredstva iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) proračuna Unije, dok se 15 posto (1.115. 925 kuna) odnosilo na Državni proračun.

"Kako bi lažno prikazao da ispunjava uvjete za dobivanje potpore, okrivljenik je uz zahtjev APPRRR-u priložio krivotvorenu potvrdu Porezne uprave o upisu u Registar poreznih obveznika, čime je lažno prikazao da ispunjava obvezni uvjet za prijavu", navodi EPPO. 

Do tražene isplate nije došlo jer je Agencija za plaćanja odbila zahtjev za potporom uočivši da isti ne ispunjava uvjete prihvatljivosti.

Presuda je, kažu dalje, donesena na temelju sporazuma stranka budući da je okrivljenik u cijelosti priznao kazneno djelo. Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 10 mjeseci, koja je zamijenjena radom za opće dobro.

Kako je doznala i objavila Hina, prvi optuženik europskog tužiteljstva u Hrvatskoj je Danijel Vinković.

EPPO je optužnicu protiv navedenog podigao u svibnju ove godine. Bila je to ujedno prva njihova optužnica podignuta zbog subvencijske prijevare. 


Tagovi

Prevara EPPO Ured eurospkog javnog tužitelja


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski poljoprivrednici danas su traktorima stigli u središte Đakova, ispred Župne crkve Svih Svetih, gotovo na samom korzu. #prosvjed
Uskoro više!
Foto: Željka Rački-Kristić