Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Optužnica
  • 07.05.2022. 07:00

Ured europskog javnog tužitelja podigao optužnicu protiv vlasnika OPG-a

Lažno je prikazao da ispunjava uvjete za dobivanje bespovratne subvencije, stoji u objavi EPPO u Hrvatskoj koja je podigla prvu optužnicu zbog subvencijske prijevare

Foto: Depositphotos/banedeki (ilustracija)
  • 10.253
  • 734
  • 0

Podignuta je prva optužnica Ureda europskog javnog tužitelja u Hrvatskoj zbog subvencijske prijevare. 

Kako su objavili, optužnica je podnesena protiv vlasnika obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva, nakon što je Ured donio odluku o preuzimanju nacionalnog kaznenog predmeta te istrage provedene sukladno Uredbi o EPPO.

Okrivljeniku se, navode, stavlja na teret da je Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju krajem 2020. godine, podnio Zahtjev za davanjem bespovratne subvencije u iznosu od 7.439.500 kuna, od čega se 85 posto (6.323.575 kn ili cca 843.000 EUR) odnosi na sredstva iz proračuna EU (Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj (EPFRR), te 15 psoto (1.115.925 kn) na Državni proračun Republike Hrvatske.

"Kako bi lažno prikazao da ispunjava uvjete za dobivanje bespovratne subvencije, okrivljenik je Agenciji u prilogu prijave Zahtjeva za dodjelom bespovratnih sredstava predao i krivotvorenu potvrdu Porezne uprave o upisu u Registar poreznih obveznika", opisuju iz EPPO dodajući da je time lažno prikazao da ispunjava obvezni uvjet za prijavu.

Do zatražene isplate nije došlo jer je Agencija odbila zahtjev za potporom uočivši da okrivljenik ne ispunjava uvjete prihvatljivosti.


Tagovi

Optužnica Vlasnik OPG-a EPPO Ured europskog javnog tužitelja Potpore APPRRR


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]