• Prodaja pesticida

Pala prodaja pesticida u EU - u kojim su državama najviše kupovani?

Pad od šest posto dolazi nakon razdoblja u kojem su se količine kretale između 350 i 370 tisuća tona godišnje

Foto: Depositphotos/Amaviael
  • 192
  • 25
  • 0

Količina prodanih pesticida u Europskoj uniji (EU) je u 2019. godini dosegla najnižu razinu od početka prikupljanja podataka s nešto više od 333 tisuća prodanih tona, što je šest posto manje nego godinu prije, objavio je Eurostat.

Ovaj nagli pad dolazi nakon razdoblja u kojem su se količine kretale između 350 i 370 tisuća tona godišnje (2011.-2018.).

Što se tiče kategorija prodanih kemijskih sredstava, najveći je obim prodaje u 2019. godini zabilježen za fungicide i baktericide, s 40 posto od ukupnog broja. Slijede ih herbicidi s 33 te insekticidi i akaricidi s 13 posto.

Četiri države članice EU-a ujedno i glavni poljoprivredni proizvođači u Uniji, zabilježile su najveće ukupno prodane količine. To su Njemačka, Španjolska, Francuska i Italija.

Od 18 država članica za koje su dostupni podaci za sve glavne skupine, njih 12 je smanjilo ukupnu prodaju pesticida između 2011. i 2019. Najveći pad od 42 posto zabilježen je u Danskoj, a slijedi ju pet zemalja: Italija, Portugal, Češka, Švedska i Rumunjska, koje su zabilježile pad za više od 20 posto.

Najveći porast njihove prodaje zabilježen je na Cipru (+ 101%), zatim u Latviji (+ 54%), Austriji (+ 44%) i Poljskoj (+ 11%).


Tagovi

Prodaja pesticida Eurostat Herbicidi Insekticidi Akaricidi


Autorica

Martina Popić

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće sve lijepo napreduje u vrtu a danas imamo napokon i salatu za ručak jer ju treba prorijediti pa da ju odmah i probamo!