Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarice
  • 01.12.2023. 18:00

Pala cijena pšenice i kukuruza - Poljska prosvjeduje, a Slovačka uvodi zabrane

U Europi padaju cijene žitarica i uljarica. Pšenica i kukuruz poskupjeli u SAD-u. Poljsku trese skandal, a Slovačka pooštrila ograničenja za uvoz ukrajinske robe.

Foto: Depositphotos/elena_larina
  • 2.820
  • 158
  • 1

Tržište žitarica i uljarica su ovog tjedna zahvatile promjene. U četvrtak su na burzama poskupili pšenica i kukuruz, dok je gubitnik bila uljana repica. Petak je donio promjene, jer je smanjen broj kratkoročnih ugovora. U Chicagu ih je za tri dana sklopljeno samo 23.000. Porasla je prodaja američke soje zbog kupovine od strane Kine.

Cijene padaju u Europi

Veliki izvoz u SAD-u je potaknuo rast cijena s obje strane Atlantika, međutim u petak u 14 h one su pokazale pad. Na pariškom Matifu cijena pšenice za ugovore u prosincu je pala na 218,25 eura/t, dok je kukuruz pao na 197,25 eura/t.

I uljanu repicu prati isti trend, a koštala je 442,50 eura/t. Europska žetva ove uljarice je bila nešto veća nego što se prognoziralo. Europska komisija je objavila da je prognoza prinosa u odnosu na listopad povećana za 100.000 tona na 19,9 milijuna tona, što predstavlja najveći nivo u posljednjih devet godina.

Cijena pšenice na pariškoj burzi

Kraj tjedna je donio rast cijene pšenice na CBoT-u gdje je za tonu trebalo izdvojiti 192,55 eura. Rast je zabilježio i kukuruz koji je koštao 167,05 eura/t, dok je soja zabilježila pad na 453,38 eura/t. U Brazilu se očekuju povoljni vremenski uvjeti, padaline, za usjeve soje u Mato Grossu početkom prosinca. 

Manje pšenice iz Rusije i Ukrajine?

Postoji nada da će europska pšenica pronaći kupce. Trgovci računaju na povećanje izvoznih cijena ruske, ali i na zimske uvjete koji će utjecati na manji obujam transporta iz Crnog mora, što bi smanjilo dopremanje pšenice iz Rusije i Ukrajine.

Cijena kukuruza na pariškoj burzi:

Europski poljoprivrednici se i dalje bore s problemom uvoza iz Ukrajine, posebno žitarica. Poljsku trese poljoprivredni skandal zbog uvoza velikih količina ukrajinskih žitarica, prvenstveno pšenice. Poljski vozači kamiona i poljoprivrednici blokirali su još dvije kontrolne točke na granici s Ukrajinom - i sada ih je ukupno četiri. Planiraju prosvjedovati na graničnom prijelazu “Medyka-Sheghini” do 3. siječnja 2024. 

Traži se paneuropsko rješenje

Vlada Slovačke je usvojila pooštrena ograničenja uvoza poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koje je predložilo njihovo Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja. U svojoj odluci su naveli na koje se proizvode odnosi, a lista je proširena u odnosu na raniju odluku. Uveden je i režim stavljanja carinskih pečata na sve ostale ukrajinske poljoprivredno-prehrambene pošiljke koje prolaze kroz ovu zemlju.

Sumorno stanje na burzama - ima li kraja općem padu cijena žitarica?

"I dalje inzistiramo da nam je potrebno paneuropsko rješenje kada je u pitanju uvoz robe iz Ukrajine. Proširenje zabrane u pojedinim državama članicama jednostavno nema 100 postotni učinak na zaštitu naših poljoprivrednih tržišta", rekao je ministar poljoprivrede Richard Takáč. Naveo je da Slovačka traži trgovinski i tranzitni režim iz Ukrajine što garantira da se domaće tržište poljoprivrede i hrane može cjenovno natjecati s ukrajinskim, a s druge strane jamči da kvaliteta uvoza iz Ukrajine odgovara europskim pravilima.


Tagovi

Cijene žitarica Tržište žitarica Cijena pšenice Cijena kukuruza Cijena uljane repice Sijena soje Ukrajinska pšenica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?