Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eurostat
  • 03.04.2023. 18:00

Pada broj farmi: U 15 godina manje ih je za 5,3 milijuna

Najnoviji podaci su pokazali drastično smanjenje poljoprivrednih gospodarstava.

Foto: Depositphotos/YAYImages
  • 777
  • 128
  • 0

Europski ured za statistiku Eurostat je u svom izvješću objavio drastičan pad broja poljoprivrednih gospodarstava u Europskoj uniji. U 2020. godini zabilježen je broj od 9,1 milijuna. Procjenjuje se da je u odnosu na 2005. njihova brojnost smanjena za 5,3 milijuna, odnosno 37 posto.

Mogu se klasificirati prema djelatnostima koje dominiraju prihodima. Neka gospodarstva ostvaruju prihod od različitih aktivnosti i radi se o mješovitoj poljoprivredi, dok specijalizirana ostvaruju prihod od usjeva ili stoke. Specijalizacija poljoprivrede se odnosi na to kada jedna aktivnost čini najmanje dvije trećine ukupne standardne proizvodnje farme.

2,6 milijuna manje mješovitih gospodarstava

Najveći pad broja zabilježen je kod mješovitih. Njih je bilo manje 2,6 milijuna, dok je pad za stočarska bio 1,6 mil. i za manje specijalizirana imanja 0,9 mil.. U 2020. bilo je skoro tri petine ili 58 posto gospodarstava kategoriziranih kao specijalizirana.

Od toga su 34 posto činila ratarska, 22 posto trajni usjevi i dva posto hortikultura. Nešto više od jedne petine ili 22 posto su stočarska. Na mljekarska otpada pet posto od svih imanja. Slijede uzgoj goveda i tov, perad, ovce, koze i ostala stoka na ispaši, svako po 4 posto.

Na mješovita je u 2020. otpadalo nešto manje od jedne petine svih farmi ili 19 posto. To znači da su imale više usjeva i/ili stoke bez jedne aktivnosti koja je činila najmanje dvije trećine standardne proizvodnje. Do jedan posto se ne mogu klasificirati jer su po svojoj prirodi samostalna ili zato što proizvode robu za koju se ne može izračunati standardni učinak.

Najviše površina pod usjevima

Polovica korištene poljoprivredne površine EU ili 52 posto, nalazilo se na poljoprivrednim farmama specijaliziranim za usjeve. Jedna trećina ili 33 posto pripadala je stočarskim, a ostatak od 15 posto mješovitim. U mnogim istočnoeuropskim zemljama uočen je visok broj ratarskih imanja.

Za Bugarsku to je 73, Mađarsku 72 i za Rumunjsku 67 posto.

Slična situacija je u mediteranskim državama poput Grčke gdje ih je 74, Malte 63 i Hrvatske 61 posto. To je često odražavalo povoljne uvjete za uzgoj pojedinih vrsta žitarica, voća i/ili maslina.

Stočarske farme bile su zastupljenije u nekoliko zemalja sjeverozapadne Europe. Najviše u Luksemburgu i to 82 posto od svih farmi, u Irskoj 79 i Nizozemskoj 58 posto.


Tagovi

Eurostat Broj farmi Manje farmi Farme u Europi Broj gospodarstava


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]