Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svjetsko tržište
  • 03.03.2015. 20:30

Pad svjetskih cijena mlijeka za čak 50 posto!

Mliječno internacionalno tržište je u stagnaciji. I američki poljoprivrednici osjećaju pritisak tržišnih turbulencija, no zaštićeni su jedino australski mljekari, gdje je cijena nešto veća. Manje uljane repice bit će prisutno na svjetskom tržištu u 2015/16. Grci mole Rusiju da ukine embargo na uvoz naranči, jagoda i bresaka.

Foto: depositphotos.co,
  • 1.475
  • 213
  • 0

Nestabilno EU tržište, pogođeno prevelikim količinama proizvedenog mlijeka i smanjenjem kineskih potreba za istim, što je dovelo do pada cijena za čak 50 %, neće se prema mišljenju EU analitičara, brzo oporaviti. Kina je bila jedno od brzorastućih mliječnih tržišta, no tamošnja potrošnja je presušila nakon što su visoke cijene smanjile domaću potražnju, ostavivši tako velike zalihe uvezenog mlijeka u prahu. Internacionalno tržište mlijeka je u stagnaciji i svi se pouzdaju u domaću proizvodnju.

Najnovije projekcije za ukrajinsku uljanu repicu pokazuju smanjeni potencijal proizvodnje, za 23%, što će uvelike utjecati na njenu prisutnost na svjetskom tržištu. Grci mole Rusiju da ukine embargo na uvoz naranči, jagoda i bresaka. Više o događanjima na svjetskom i EU tržištu pročitajte u nastavku.

Mliječno internacionalno tržište u stagnaciji

"Moglo bi proći još šest mjeseci prije nego se prognoze poprave", rekla je Susan Kilsby, analitičarka tržišta, navodeći kako bi u EU, SAD-u i Kini ipak trebalo doći do sezonskog porasta u proizvodnji mlijeka s nadolaskom proljeća. Ne smatra kako će porast biti masivan, jer su cijene jednostavno preniske, nema kritičnog momenta, međutim postojat će dovoljna količina koja će zadržati cijene niskima do sredine godine.

Kina je također, kao i EU, doživjela ulaganja u visokoprinosne moderne mliječne farme, dok su mali farmeri mlijeko bacali i prodavali krave, kako se smanjivala potražnja prerađivača. "Ne vidimo Kinu na svjetskom tržištu sve do druge polovice 2015.", kažu analitičari. Neki veliki igrači su pokazali kako neće uopće izlaziti na internacionalno tržište ove godine. Njihovi glavni dobavljači, odnosno velike farme, još uvijek povećavaju proizvodnju pa će izvor mlijeka biti za većinu domaća proizvodnja.

Sjeverna Europa ima najveći potencijal za rast proizvodnje

Oštar se pad cijena pak podudara s planovima nekih EU poljoprivrednika da prošire proizvodnju prije ukidanja mliječnih kvota.

Ruski embargo je također prekinuo jedno od većih tržišnih protoka za EU sireve, tržište koje je 2013. vrijedilo milijardu eura, što je na kraju 2013. i ubrzalo smanjenje cijena mlijeka s rekordno visokih.

"Bili smo jako ovisni o Rusiji što se tiče izvoza sira, zato se i odvija trenutna turbulencija na tržištu, ali morate odvojiti mikro i dugoročne trendove", riječi su Pierrea Begoca, internacionalnog direktora pri francuskoj konzultantskoj agenciji Agritel. "Sjeverna Europa zona je s najvećim potencijalom za rast proizvodnje" dodao je, uz opasku da je Novi Zeland na kraju tog popisa.

I američki mljekari osjećaju pritisak tržišnih turbulencija

Proizvođači mlijeka u zemljama gdje je glavni fokus zadovoljiti domaće potrebe, kao što je SAD, donekle su bile i zaštićene pri padu internacionalnih cijena mlijeka, no sada se pritisak osjeti svuda.

Sile globalnog tržišta koje snižavaju cijene mlijeka osjetio je gotovo svaki proizvođač mlijeka na svijetu, dok su prije šest mjeseci u toj situaciji bili samo mljekari na Novom Zelandu.

S obzirom na prijašnje razine, dogodio se oštar pad američkih cijena, no kupci sada obnavljaju inventar. To sada pruža određenu potporu cijenama na američkom tržištu, iako izvoz predstavlja izazov. "Naše cijene nešto su više od novozelandskih, što otežava izvoz", kažu američki analitičari tržišta. Međutim, slabe lokalne valute pružile su određenu zaštitu za australske proizvođače, četvrtog najvećeg svjetskog izvoznika te mljekare EU.

Zaštita za australske mljekare

"I dok je globalna cijena mlijeka niža za 50 %, naša je cijena za naše potrošače niža za samo 12 %", rekao je Garry Helou, direktor Murray Goulburn, australskog najvećeg proizvođača mlijeka. Dodao je kako je snažna domaća potražnja dopustila prerađivačima prelazak na proizvodnju sira umjesto mlijeka u prahu.

Veliki zamah i cijenama mlijeka tijekom zadnjih 12 mjeseci dovelo je do nekih razvojnih promjena, primjerice više tržišta budućnosnica koji bi pomogli farmerima da se nose s nestabilnosti tržišta. Exchange operator Euronext (ENX.PA) prošli je mjesec najavio da će pokrenuti obnovljene mliječne budućnosnice te opcijske ugovore do kraja ožujka. A britanska vlada podupire istraživanje za mliječne budućnosnice.

Proizvodnja ukrajinske uljane repice niža nego što se mislilo?

U usporedbi s 2014., čini se da su projekcije za ukrajinsku uljanu repicu smanjene za 23% u ovoj godini. Iako proizvodnja uljane repice u Ukrajini čini oko 3 % svjetske proizvodnje, izjednačava se sa 14 % svjetskog izvoza uljane repice, što znači da će potencijalno manje uljane repice biti prisutno na svjetskom tržištu u 2015/16.

Činjenica o očekivanoj manjoj proizvodnji repice nije iznenađenje za tržište s obzirom da je manje područje zasijano ozimom repicom, no raspon smanjenja mogao bi biti veći nego što se očekivalo. Zahvaljujući nižim prinosima, trenutno se procjenjuje da će proizvodnja biti oko 1.7Mt u 2015., što nas vraća u vrijeme otprije pet godina, nakon dvije godine prinosa većih od 2Mt. Rekli bismo, pet koraka unatrag.

Iz kojeg razloga su tako niski prinosi? UkrAgroConsult je prijavio da je od 27. veljače manje od pola usjeva zimske uljane repice bilo u dobrim uvjetima, dok je ostatak usjeva bio u kategoriji zadovoljavajuće ili slabo. Nedavne nestabilne vremenske prilike i temperature zraka ispod biološkog minimuma uzrokovale su dormantnost usjeva u većini područja.

Grci mole Rusiju da ukine embargo na uvoz naranči, jagoda i bresaka

Vlasti Grčke su se obratile Rusiji s molbom da ukine zabranu uvoza naranči, jagoda i bresaka koja je uvedena prošlog ljeta. Ovo pitanje je zamjenik ministra poljoprivrednog razvoja Grčke Panagiotis Sgouridis razmotrio s predstavnikom ruskog Ministarstva poljoprivrede Aleksejem Aleksejenkom.

"Nakon obraćanja grčkog zastupnika Panagiotis Sgouridisa, predstavnik ruskog ministarstva Aleksejenko, obećao je da će uputiti pismo premijeru Rusije Dmitriju Medvedevu, u kojem će se založiti za izuzimanje ova tri grčka proizvoda s liste robe čiji je uvoz iz zemalja članica Europske unije Rusija zabranila u kolovozu kao odgovor na sankcije protiv interesa zemlje", priopćila je grčka agencija. Sgouridis je iznio optimističnu pretpostavku da će molba Grčke biti usvojena.

Postoji vrlo velika vjerojatnost da će dva-tri proizvoda biti izuzeta s liste robe na koju se odnosi embargo, prema njihovom mišljenju. Nakon uvođenja embarga, uvoz voća i povrća iz Grčke u Rusiju smanjio se za preko 40%.

Foto: depositphotos.co, @sauletas


Povezana biljna vrsta

Uljana repica

Uljana repica

Sinonim: - | Engleski naziv: Swede rape, oilseed rape | Latinski naziv: Brassica napus L. (Partim)

Uljana repica proizvodi se zbog dobivanja ulja. U sjemenu uljane repice ima oko 40 %  i oko 20 % bjelančevina. Ranije je ulje uljane repice korišteno za osvjetljenje i mazivo, a... Više [+]

Tagovi

Grčka Rusija Ukrajina Uljana repica Naranče Breskve Embargo Cijene mlijeka Kina Sjeverna Europa Tržište mlijeka Stagnacija tržišta Internacionalno tržište Rusija Zabrana uvoza Ovisnost o izvozu Ovisnost o uvozu Aleksej Aleksejenko Ukidan


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]