Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pad proizvodnje
  • 03.05.2021. 18:00

Pad proizvodnje mlijeka u Francuskoj: Mljekari u mirovini, a mlade ne zanima

Trećina francuskih mljekara i proizvođača mliječnih proizvoda planira smanjiti ili obustaviti proizvodnju u narednih pet godina, uglavnom zbog neisplativosti.

Foto: Bigstock/denisfilm
  • 268
  • 59
  • 0

Niske otkupne cijene, mali prihodi, nepriznavanje profesije od strane društva te mužnja krava ujutro i navečer 365 dana u godini tjeraju male proizvođače da odustanu od te proizvodnje, a mlade obeshrabruje da se u to upuste.

Prema novom istraživanju Centra francuske mliječne industrije kojeg je objavio Le Figaro, gotovo trećina tamošnjih mljekara i proizvođača mliječnih proizvoda planira smanjiti ili obustaviti proizvodnju u sljedećih pet godina, uglavnom zbog neisplativosti. Međutim, otkrili su i da njih 11 posto želi povećati proizvodnju.

Kao glavni razlog prekida proizvodnje nešto manje od polovice ispitanika navodi odlazak u mirovinu. Njih 20 posto govori o financijskim problemima, preniskoj cijeni mlijeka ili nerazvijenosti sektora. Dok 11 posto kaže da su preopterećeni i da im nedostaje slobodnog vremena.

Naime, u 20 godina broj mljekara u toj je državi pao je sa 120 na manje od 52 tisuće, navodi se u izvješću. Regije koje su najviše pogođene su one koje proizvode većinu mlijeka na velikim farmama, uključujući Bretaniju, Pays de la Loire i Normandiju. 

EU povjerenik za poljoprivredu tvitovima se zamjerio farmerima? Koga on štiti?

Prosječna veličina stada u toj je državi 68 životinja, što je gotovo dvostruko više u odnosu na 2000. godinu. To znači da mlijeko potječe uglavnom s velikih farmi dok mali proizvođači gase svoju proizvodnju.

Manja proizvodnja u EU

Kada je riječ o aktualnom stanju u sektoru, hladnoća u većini Europe dovela je do toga da su količine prikupljenog mlijeka pale ispod razine istog razdoblja prošle godine, piše topagrar. Naime, u veljači su mljekare imale oko jedan posto manje sirovina na raspolaganju za preradu u odnosu na prošlu godinu dok je pad u siječnju iznosio 0,7 posto.

Glavni razlog tome su niske temperature. Također, snijeg je privremeno ometao prikupljanje mlijeka. Smanjen broj muznih krava, kao i visoke cijene stočne hrane pojačale su taj učinak. Najveći pad zabilježile su Francuska i Njemačka s padom od 3,1 posto, odnosno dva posto.

Nadalje, u Nizozemskoj je on iznosio 1,7 posto, a slijede ju Poljska i Španjolska gdje je proizvodnja niža za oko 30 tisuća tona. U još 14 zemalja nisu dostignute količine od prošle godine. U prvom redu tu su Danska, Austrija, Belgija i Češka.

Istovremeno, osam zemalja bilježi povećanje. U značajnijoj mjeri ono je zabilježeno u Mađarskoj, Irskoj i Italiji u kojoj je rast iznosio 3,2 posto.


Tagovi

Francuska Europska unija Proizvodnja mlijeka Male farme Velike farme Pad


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!