Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO hrana
  • 28.10.2015. 14:50

Pad nove EU regulative o prodaji GMO hrane

Europski parlament je danas u Strasbourgu s velikom većinom (577 "za", 57 "protiv") srušio prijedlog regulative o prodaji i upotrebu GMO hrane u EU.

  • 304
  • 62
  • 0

Europski parlament je danas u Strasbourgu s velikom većinom (577 "za", 57 "protiv") srušio prijedlog regulative o prodaji i upotrebu GMO hrane u EU. Prije dva tjedna takvu preporuku je izglasao njegov Odbor za okoliš, zdravstvo i hranu, a plenarna sjednica je tu odluku prihvatila. Europarlamentarci su Komisiji zamjerili lošu pripremu regulative koja bi bila neprovediva i izložila države članice tužbama biotehnoloških kompanija.

"Rijetko se dogodi da se sve političke grupe slože oko nečega u Parlamentu, no protiv ovog zakona se digla kuka i motika. Komisija je htjela preslikati sustav zabrane uzgoja GMO-a koji uspješno funkcionira, no uzgoj i prodaja hrane nisu ista stvar. Države mogu zabraniti uzgoj GMO kukuruza radi bojazni da će se on prošiti na klasična polja, no GMO hrana ne može zaraziti klasičnu hranu na policama trgovina. Jedini koji bi profitirali od ove regulative su korporativni odvjetnici koji bi tužili države članice", smatra hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan.

Države bi morale poštivati trgovinske sporazume

Komisijin prijedlog daje državama članicama mogućnost zabrane prodaje GMO hrane, no u isto vrijeme im nalaže poštivanje međunarodnih trgovinskih sporazuma kojih je Europska unija potpisnik. U praksi je to nemoguće ostvariti, pogotovo jer se nacionalne zabrane neće smjeti temeljiti na utjecaju GMO hrane na zdravlje i okoliš. Naime, to je u nadležnosti Europske uprave za sigurnost hrane (EFSA) i u trenu kada je GMO hrana odobrena od Komisije, ona već ima EFSA-inu potvrdu da je neškodljiva.

"Današnje glasanje će riješiti jedan problem, no nepravedan sustav odobrenja GMO hrane i dalje ostaje na snazi. Države članice nikada neće moći postići dogovor o toj temi i Komisija će zato i dalje imati ovlasti sama davati odobrenja za prodaju i upotrebu. Želim poručiti Europskoj komisiji da ih odbacivanje ovog prijedloga GMO direktive ne odrješuje od obveze demokratiziranja procesa odobrenja. Radi se o temi koja je bitna našim građanima i o obećanju koje je ključno za demokratski legitimitet Europske unije," kazala je na raspravi u Strasbourgu Borzan.

EU komisija samostalno odobrila 58 GMO proizvoda

Kod odobrenja svake GMO ili stočne hrane, države članice EU glasaju za ili protiv, ali im je potrebna kvalificirana većina, što je otprilike 20 država. Od 2003., anti-GMO države nikad nisu uspjele prikupiti kvalificiranu većinu i Komisija u tom slučaju ima pravo postupiti po vlastitom nahođenju. Svih 58 GMO proizvoda, koliko ih je sada na tržištu EU, odobrila je Komisija samostalno.

"Zato sam, zajedno s još 40-ak kolega, u tekst odbijenice nove regulative amandmanom ugradila odredbu prema kojoj bi Komisija trebala u razumnom roku izraditi novi prijedlog koji bi bio demokratski i provediv. Ovaj koji smo danas odbacili kao da je napisan kako bi bio odbačen. Juncker je prije stupanja na čelo Komisije obećao reformu sustava odobrenja GMO-a i nadam se da ovo nije bio pokušaj pranja ruku", upozorava Borzan.


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Tagovi

GMO Trgovinski sporazum Tužbe Strasbourg Kukuruz GMO proizvodi Biljana Borzan EFSA Juncker Reforma sustava Direktiva Odbor za okoliš


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer