Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Realan dohodak
  • 03.03.2014. 16:15

Pad dohotka u poljoprivredi za 800 milijuna kuna

Vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi u 2013. godini za 800 milijuna kuna je manji u odnosu na prethodnu godinu

Foto: depositphotos, M_Krysek
  • 756
  • 120
  • 0

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, već petu godinu zaredom nastavlja se smanjivati realni dohodak u poljoprivredi. Pad vrijednosti realnog dohotka u poljoprivredi bilježi se još od 2009. godine kada je iznosio 8,1 milijardu kuna, a samo godinu dana bio je za 200 milijuna kuna viši. Takav trend opadanja nastavio se iz godine u godinu.

U 2013. godini, vrijednost realnog dohotka u poljoprivredi iznosi samo 5,47 milijardi kuna, što je pad od 12,7 posto, odnosno 800 milijuna kuna manje u odnosu na prethodnu godinu. Procjena je to Državnog zavoda za statistiku (DZS). Dohodak u poljoprivredi jednak je neto dodanoj vrijednosti od koje su oduzeti porezi na proizvodnju, a dodane su subvencije na proizvodnju. Statističari napominju da je u procjeni realnog dohotka obuhvaćena cjelokupna poljoprivredna djelatnost - na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kod poslovnih subjekata.

Pada i uloženi rad u poljoprivredi

Druga procjena DZS-a pokazuje i očekivani pad vrijednosti "outputa" poljoprivredne djelatnosti za 4,3 posto, na 20,01 milijardu kuna. Bruto dodana vrijednost procjenjuje se na 7,9 milijardi kuna, što je pad od 9,8 posto u odnosu na 2012. godinu. Naknade zaposlenima u 2013. procjenjuju se na 858 milijuna kuna, što je pad za 6,9 posto.

Prema podacima DZS-a, u 2013. uloženi rad u poljoprivredi pao je za 1,9 posto. Prema definiciji, uloženi rad u poljoprivredi obuhvaća ukupan broj radnih sati svih osoba i zaposlenika koji za plaću ili kao neplaćena radna snaga obavljaju karakteristične poslove unutar poljoprivredne djelatnosti.

Foto: depositphotos, M_Krysek


Tagovi

Realan dohodak Dohodak u poljoprivredi DZS OPG Uloženi rad Hrvatska poljoprivreda Statistika


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]