Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođačke cijene
  • 17.11.2015. 17:05

Pad cijena usluga i dobara u poljoprivredi!

Cijene poljoprivrednih proizvoda u trećem tromjesečju pale 0,8 posto.

  • 433
  • 46
  • 0

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u Hrvatskoj u trećem su tromjesečju ove godine bile niže 0,8% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Prema podacima DZS-a, na taj su pad većinom utjecale cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda, koje su smanjene za 6,5%, dok su proizvođačke cijene biljnih proizvoda povećane za 2,9%. Istodobno su cijene dobara i usluga za tekuću uporabu u poljoprivrednoj proizvodnji pale za 4,3%.

Niske cijene mlijeka i živih svinja

Cijene žive stoke i peradi su u trećem ovogodišnjem tromjesečju prema istom razdoblju lani pale za 6,8%, a cijene stočnih proizvoda za 6%. Na to su najviše utjecale cijene kravljeg mlijeka i živih svinja koji imaju velik udio u stočnoj proizvodnji. Tako su cijene svinja u trećem tromjesečju pale 15,4% prema istom razdoblju lani, a cijene mlijeka za 9,4%.

Porasle cijene vina, povrća, voća

Na rast cijena biljnih proizvoda najviše su utjecale cijene povrća i voća u čijim grupama većina proizvoda bilježi rast cijena. Cijena povrća je tako porasla 3,4%, voća 1,9%, maslinovog ulja 5,3%, vina 9,6%.

Porasle cijene repromaterijala

Pad cijena zabilježen je pak kod žitarica, za 4,1% te krmnog bilja, za 5,7%. Kod dobara utrošenih u poljoprivrednu proizvodnju pale su cijene sjemena i sadnog materijala za 8,4% te energije i maziva za 24%. Istodobno je za 15,7% porasla cijena gnojiva, sredstava za zaštitu bilja za 0,1%, a za 3,4% veterinarskih usluga.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Repromaterijal Cijene Povrće Voće Malinovo ulje Vino Cijena gnojiva SZV Cijena mlijeka Žive svinje Proizvođačke cijene


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."