Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tvornica Majevica
  • 16.05.2022. 12:30

Ovo je traktor koji bi se uskoro mogao proizvoditi u BiH

Traktor ima 90 KS i od drugih se razlikuje po znatno većem obrtnom momentu na kotačima. U subotu je promovirano i sedam novih priključaka za poljoprivredne strojeve.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 26.149
  • 1.644
  • 1

Tvornica Majevica iz Bačke Palanke u Srbiji uskoro bi trebala pokrenuti proizvodnju traktora i poljoprivrednih priključaka u Bosni i Hercegovini. Pogon će, najvjerojatnije, biti otvoren u Zvorniku, a u narednim tjednima se očekuje potpisivanje ugovora.

Potvrdio je ovo ministar privrede i poduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević tijekom prezentacije prvog domaćeg traktora proizvedenog u pogonima ove tvrtke, u subotu, 14. svibnja.

Traktor od 90 KS 

Traktor ima 90 konjskih snaga i od drugih se razlikuje po znatno većem obrtnom momentu na kotačima, namijenjen je za mala i srednja gospodarstva, za sve agrotehničke mjere.

Nedavno je za Agroklub direktor Majevica Servisa Radovan Komad pojasnio da njihov traktor ima Perkinsov motor, Carraro transmisiju, prednju hidrauliku, naprijed izvod za kardan, klimu, reverzer.

Univerzalni traktor proizveden u Srbiji uskoro dostupan na tržištu

"Dijelove nabavljamo iz Italije, Engleske i Njemačke, a udio domaće proizvodnje u našem traktoru je 40 posto kada je u pitanju prototip. Serijska proizvodnja će nam osigurati da više od 50 posto vrijednosti traktora bude domaćeg preferencijalnog porijekla", rekao je Komad.

Podmiriti domaće zahtjeve

U subotu je promovirano i sedam novih priključaka za poljoprivredne strojeve. Ministar prometa BiH Vojin Mitrović rekao je Srni da ova tvornica namjerava napraviti širu lepezu traktora kako bi se mogli podmiriti zahtjevi poljoprivrednih proizvođača.

On je potvrdio da je bilo razgovora između Vlade RS i direktora "Majevice" za osiguranje prostora, odnosno jednog pogona u Zvorniku gdje bi se odvijala proizvodnja i montaža priključnih uređaja.

"To će sigurno doprinijeti da u Republici Srpskoj imamo domaći proizvod koji će podmiriti potrebe kako površinske obrade tako i zaštite samih poljoprivrednih kultura", ističe Mitrović.

Još u veljači, kada su se strojevi tek sklapali, bilo je 10 narudžbi, a prva serija broji 100 komada.


Tagovi

Traktor Majevica Bačka Palanka Zvornik Vojin Mitrović Radovan Komad Vjekoslav Petričević


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]