Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržišta
  • 02.08.2013.

Otvoreno tržište umjetnih gnojiva od 20 milijardi dolara

Očekuje se da će od liberalizacije profitirati ruski Uralkali

  • 1.270
  • 63
  • 0

Po prvi puta u osam godina ponovno je otvoreno globalno tržište umjetnih gnojiva koje godišnje vrijedi 20-ak milijardi dolara. Kako procjenjuje Bloomberg, od toga će najviše koristi imati ruski Uralkali, jedan od najvećih svjetskih proizvođača gnojiva.

Od ukupno 51 milijuna tona, kolike su trenutne globalne potrebe za mineralnim gnojivima, Uralkali ima kapacitet od 13 milijuna tona. Za usporedbu, kapacitet kutinske Petrokemije je 1,35 miljuna tona, no proizvodnja rijetko prelazi milijun tona godišnje.

No unatoč tome, Uralkaliju, koji kotira na Londonskoj burzi, kao i njegovim konkurentima kanadskom Potashu i Israel Chemicalsu, dionice su pale jer investitori očekuju pad cijene gnojiva te manju potražnju. Urualkali svoju procjenu o konkurentnosti na svjetskom tržištu bazira na niskoj cijeni proizvodnje i jeftinim sirovinama.

Bloomberg navodi da Rusi imaju troškove sirovina od 62 dolara po toni proizvedenog mineralnog gnojiva. U usporedbi s tim, cijena od 100 dolara u Sjevernoj Americi i oko 240 dolara u Europi, čine se nekonkurentnima. Zbog svega toga, analitičari ne isključuju rat cjenama ruske kompanije protiv ostatka svijeta.

Za sada je nepoznato kako će na sve to reagirati tržištni regulatori, prije svega u EU od kojih zaštitu očekuje i naša Petrokemija koja i bez "ruske prijetnje" grca u problemima. S druge strane, manja cijena gnojiva bi mogla dovesti do veće poljoprivredne proizvodnje i pada cijene hrane, što je bitno u zemljama s tržištima u razvoju, poput Indije i Kine. Vlasnik Uralkalija je ruski tajkun Sulejman Kerimov za kojeg se procjenjuje da je "težak" 7,1 milijardu dolara. Široj javnosti ovaj 47-godišnjak bio je nepoznat dok nije početkom 2011. preuzeo ruskog nogometnog ligaša Anži Mahačkala pretvorivši ga u najskuplji ruski klub svih vremena s klupom vrijednim, prema Transfermarketu, 205 milijuna eura, a što je u rangu s milanskim Interom i Milanom. Zagrebački Dinamo vrijedi 37 milijuna eura.


Izvori

poslovni.hr


Tagovi

Poljoprivredna proizvodnja Cijena Umjetna gnojiva Tržište

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ukrajinski izvoz žitarica je samo 1 milijun tona manji nego prošle godine

Prema Državnoj carinskoj službi, prema podacima od 17. travnja Ukrajina je izvezla 38,608 milijuna tona žitarica i mahunarki od početka sezone  2023/24, od čega je 3,749...

Više [+]