Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PPDIV
  • 07.09.2020. 15:30
  • Istarska, Kanfanar, Rovinj

Otvoreno pismo premijeru: Ima li Vlada namjeru podržati nastavak proizvodnje u TDR-u?

Zatvaranje Tvornice duhana Rovinj, uz gašenje 500-tinjak radnih mjesta u Kanfanaru, ugrozilo bi i proizvodnju duhana u Hrvatskoj, stoji u pismu predsjednika sindikata PPDIV-a Denisa Paradiša poslanom premijeru Plenkoviću.

Foto: Karolina Rastija
  • 262
  • 121
  • 0

Otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću uputio je predsjednik sindikata PPDIV-a Denis Paradiš tražeći jasan odgovor ima li Vlada namjeru podržati nastavak proizvodnje u TDR-u. 

"Ulazimo u jesen s mnogobrojnim teškim vijestima i velikom nesigurnošću za naše članove i radnike za koje svakim danom dobivamo sve više informacija o otkazima i sve manjem broju radnih mjesta u do jučer stabilnim tvrtkama. Tim više, svakim danom raste opravdana zabrinutost oko 500 zaposlenih u Tvornici duhana Rovinj, kao i njihovih obitelji", stoji između ostalog u pismu, piše GlasIstre

Nadalje, u njemu se navodi da su zaposlenici imali veliku nadu i očekivanja nakon premijerova posjeta tvornici, no sada je ponovo zavladala zabrinutost i strah.

"Zabrinutost je posve razumljiva u situaciji rekordnog pada BDP-a i sve opreznijih prognoza oporavka gospodarstva koje dolaze kako sa strane Hrvatske narodne banke, tako i od potpredsjednika Vlade i ministra financija gospodina Zdravka Marića. Gubitak kvalitetnih radnih mjesta sa iznadprosječnim radnim uvjetima, kakvog imaju zaposlenici u Kanfanaru, bio bi veliki udarac za njih i njihove obitelji, za cijelu Istru, ali i za cijelu Hrvatsku", navodi i nastavlja da alternativnih radnih mjesta u proizvodnji (niti u drugim sektorima gospodarstva), jednostavno nema.

Zatvaranje tvornice, upozorava, ugrozilo bi i proizvodnju duhana u Hrvatskoj te rezultiralo gubitkom radnih mjesta u preradi duhana u Virovitici kao i odredilo sudbine velikog broja poljoprivrednika u Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji kojima ova proizvodnja omogućuje siguran i kvalitetan otkup njihovih proizvoda.

"Zbog toga apeliramo na vas kao predsjednika Vlade i na Vladu RH u cjelini da što prije napravite konkretne poteze, kako bi se stvorilo pozitivno okruženje za nastavak rada tvornice i tako sačuvala radna mjesta", zaključuje predsjednik PPDIV-a. 

Udruga Krupan list: Moguć odlazak BAT-a neće ugroziti domaću proizvodnju duhana

Podsjećamo, špekuliranje o mogućem zatvaranju Tvornice duhana Rovinj i Hrvatskih duhana od strane multinacionalne kompanije British American Tobacco (BAT), traje od lipnja, a na njih je reagirala i Udruga hrvatskih proizvođača duhana "Krupan list" iz Virovitice. Međutim, prema njima, mogući odlazak ne bi imao posljedice na našu proizvodnju duhana.

Domaći proizvođači, smatraju, imaju alternativu preseliti proizvodnju u jedinu domaću tvrtku za preradu duhana Agroduhan iz Slatine koji je u većinskom državnom vlasništvu i ima kapacitet preuzeti kompletnu hrvatsku primarnu proizvodnju. 


Izvori

Glas Istre


Tagovi

Proizvodnja duhana PPDIV Premijer Denis Paradiš TDR


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Podravskoj Moslavini još uvijek traže nekoliko svinja koje su pobjegle nakon jučerašnjeg prevrtanja kamiona koji je prevozio oko 150 grla iz Pačetina u klaonicu u Čakovec.