Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otok
  • 19.12.2013. 07:31

Otočani se moraju osloniti na poljoprivredu

Zemja, i sve oko zemlje, prodaja, zakup, obrada i iskorištavanje osnova je gospodarstva grada Otoka. O zemlji i perspektivama razgovarai smo s Berislavom Vukovićem, savjetnikom za poljoprivredu i gospodarstvo u gradskoj upravi

  • 412
  • 62
  • 0

Putujući ravnicom Slavonije i Srijema moguće je naići na Otok. Ali ne onaj na moru, već grad Otok usred slavonske ravnice. Više od sedam tisuća stanovnika je u tom, po svemu različitom gradu od mnogih gradova. A u isto vrijeme toliko jednak drugima. Barem prema problemima koji pate njegovo poljoprivredno stanovništvo smješteno u samom Otoku i selu Komletinci. Porazgovarali smo s Berislavom Vukovićem, dipl. oec., savjetnikom za gospodarstvo i poljoprivredu. Najveća briga u tom sektoru je poljoprivredno zemjište.

"Oko dvije tisuće hektara je državno i već desetak godina je u zakupu. No, za prodaju je bilo namijenjeno 800 hektara i još je nekih 200 neprodano. Nešto od 500 hektara namijenjeno povratu još je nevraćeno prijašnjim vlasnicima. A približno 500 hektara ima i radna jedinica PIK-a Vinkovci, dakle Agrokora u kojoj je zaposleno 30-tak ljudi iz Otoka i Komletinaca", ističe Vuković koji napominje da u Otoku i Komletincima djeluje približno 250 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Uglavnom su to ratari i stočari. Nažalost, malo je onih koji se bave radno intenzivnim kuturama kao što su voćarstvo i povrtlarstvo, kaže Vuković koji očekuje da će se uskoro otvoriti programi razvoja takve proizvodnje u sklopu EU fondova.

Pojasnio nam je i da se veći dio gospodarske aktivnosti odvija u gospodarskoj zoni koja je od početnih 13, narasla na 60 hektara. Ističe tvrtke Poljoopskrba međunarodna trgovina, zatim Cezareju koja osigurava otkup poljoprivrednih proizvoda te pogon za proizvodnju furnira u kojem radi 100-tinjak radnika.

U Otoku očekuju da će se sve više raditi na programima nove suvremene organizacije obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i primjene suvremene tehnologije - specijalizacija i povećavanje proizvodnje - u postojećim stajskim kapacitetima i postojećoj veličini posjeda. Velika (veća od 50 ha) i srednja (25 - 50 ha) poljoprivredna gospodarstva su usmjerena pretežito na ratarsku proizvodnju, a mala poljoprivredna gospodarstva (manja od 25 ha) na mješovitu ratarsku proizvodnju i mješovito ratarsko-stočarsku proizvodnju. Najperspektivnija su ratarsko - stočarska obiteljska gospodarstva koja će morati pratiti tržišne zahtjeve i prema njima odrediti strukturu proizvodnje .


Povezana biljna vrsta

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Otok Ratarstvo Zemlja Berislav Vuković Otok Komletinci Kukuruz Stočarstvo Hektar


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Za koga ćete glasati na Parlamentarnim izborima u srijedu, 17. travnja?

498


Glasova: 18

Agrarna stranka 3,6%

Glasova: 80

Domovinski pokret i partneri 16,1%

Glasova: 142

HDZ i partneri 28,5%

Glasova: 5

Javno dobro 1,0%

Glasova: 22

Most i partneri 4,4%

Glasova: 31

Možemo 6,2%

Glasova: 20

Odlučnost i pravednost 4,0%

Glasova: 14

Republika i partneri 2,8%

Glasova: 7

Socijaldemokrati i partneri 1,4%

Glasova: 105

SDP i partneri 21,1%

Glasova: 54

Nitko od navedenih 10,8%

Pregled ankete

Pregled ankete

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]