• Poljoprivreda
  • 20.01.2009.

Otkupljivači žele srušiti cijenu hrvatskog meda

PČELARI VIROVITIČKO-PODRAVSKE ŽUPANIJE PROTIV PREDLOŽENOG INTERVENTOG UVOZA MEDA

  • 888
  • 43
  • 0

VIROVITICA - Na sjednici Grupacije pčelarstva HGK - Županijske komore Virovitica pčelari Virovitičko-podravske županije usprotivili su se zahtjevu trgovaca za interventnim uvozom meda jer Hrvatska ima 50 posto veću proizvodnju od svojih potreba. Trgovci su zahtjev za interventnim uvozom obrazložili tvrdnjom da je pomor pčela prouzročio nestašicu meda, što su pčelari odbili kao neutemeljenu tvrdnju

U Virovitičko-podravskoj županiji u skladištima je 100 tona meda

Dio grupacije pčelara i otkupljivača meda okupljenih u Hrvatskoj udruzi poslodavaca spreman je otkupiti med sumnjive kvalitete po cijeni od jednog eura za kilogram, dok je cijena hrvatskog meda na europskom tržištu tri eura. “Jak lobi želi srušiti cijenu našeg meda koja je lani bila tri kune viša nego 2007. godine, što nam konačno omogućava isplativu proizvodnju i razvoj. U isto vrijeme oni hrvatskim pčelarima ne plaćaju otkupljeni med pa su se dugovi popeli na milijun kuna”, kaže Željko Vrbos, predsjednik Grupacije pčelarstva HGK - Županijske komore Virovitica.

Iz Virovitičko-podravske županije izvezeno je 450 tona meda, a još oko 100 tona ima u skladišnima. Slične količine meda na zalihama imaju i pčelari iz ostalih županija. Protiv uvoza meda su i članovi Hrvatskog pčelarskog saveza, Udruge profesionalnih pčelara Hrvatske, koji se ne slažu da se uvoznicima dozvoli miješanje domaćeg i uvezenog meda.

G. Gazdek

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sezona #crvenog
A jeste krenuli pripremati tursiju?
(meni majka šalje fotku kak cisti povrće, a pored Pelin - to za želudac, znate - pa fotka nije bas primjerena za #klub jel) ;)