Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Herbicid glifosat
  • 02.04.2024. 18:00

Otkud dolaze ostaci glifosata koje nalazimo u hrani ili vodi?

Jesu li poljoprivrednici uzrok glifosata u hrani i vodi? Istraživanje provedeno u Njemačkoj otkriva koji su to sve izvori.

Foto: Depositphotos/kosmos111
  • 1.123
  • 108
  • 0

Herbicid glifosat opet je na meti kritika, što zbog otkrivanja u hrani, što zbog pronalaska u ekosustavima poput vode.

Kemičarka za zaštitu okoliša, Carolin Huhn sa Sveučilišta u Tübingenu, Njemačka usporedila je koncentracije herbicida i njegovog produkta razgradnje, AMPA-e u rijekama u Europi i Americi, piše Agrarheute.

Ostaci glifosata ne dolaze samo iz poljoprivrede?

Istraživači su tijekom studije uzimali uzorke sa 73 europske i 18 američke mjerne stanice što je rezultiralo vrlo različitim podacima.

Razlika u podacima se odnosi na vrijeme pojave herbicida, ali i na podrijetlo kemikalija pri čemu kažu, poljoprivreda sama po sebi nije jedini uzrok.

Hrvatska je glasala protiv odobrenja dozvole glifosatu - koliko je strah od pesticida opravdan?

U Sjedinjenim Američkim Državama dokazali su prisustvo glifosata i njegovog metabolita AMPA-e u slučaju kada se kemikalije koriste na terenu, odnosno prilikom tretiranja usjeva. To znači da je poljoprivreda vrlo dobar izvor glifosata u vodi, kao i ostalih herbicida koji se koriste za zaštitu bilja.

No, u Europi su visoke vrijednosti mjerljive od proljeća do jeseni i nisu u korelaciji s drugim kemikalijama u poljoprivredi za razliku od SAD-a.

GMO u SAD-u, a deterdženti u Europi

Dobiveni rezultati mogu se objasniti usporedbom poljoprivrede u različitim dijelovima svijeta.

U SAD-u je raširena upotreba genetski modificiranih organizama (GMO) gdje se glifosat često koristi, dok u Europi proizvodnja prolazi pretežno bez GMO-a te mjerenja upućuju na otpadne vode.

Istraživanje je tako pokazalo da metabolit glifosata, AMPA ne nastaje samo kao nusproizvod nakon tretiranja bilja u poljoprivredi. Tu su i deterdženti gdje AMPA nastaje tijekom razgradnje dušičnih organskih fosfonskih kiselina koje se koriste kao omekšivači vode. 

Iz navedenih rezultata možemo zaključiti da pri ocjenjivanju kemijskih mjerenja poput razine herbicida u vodi uvijek treba uzeti u obzir vremensku i prostornu dimenziju.


Tagovi

Glifosat Ostaci glifosata u vodi i hrani AMPA Carolin Huhn Njemačka GMO Deterdženti


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?