Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinji otrov
  • 06.09.2020. 18:00

Otkriveno da pčelinji otrov uništava stanice raka dojke

U Australiji je provedena studija u kojoj je otkriveno da otrov medonosnih pčela uništava teško lječive stanice raka dojke, a mogao bi se koristiti i u kombinaciji s kemoterapijskim lijekovima.

Foto: Depositphotos/maristos
  • 751
  • 390
  • 0

Istraživanje na Institutu za medicinska istraživanja Harry Perkins i Sveučilišta Zapadne Australije otkrilo je da otrov medonosnih pčela brzo ubija agresivne i teško lječive stanice raka dojke, piše abc. Spoj iz otrova koji tako djeluje naziva se melitin.

Članovi tima, kojega je vodila mlada znanstvenica dr. Ciara Duffy, otkrili su da otrov i njegova glavna komponenta melitin ne samo da brzo uzrokuju smrt trostruko negativnog karcinoma dojke (TNBC) i HER2 stanica raka već su to uspjeli postići u koncentracijama koje nisu naštetile zdravim stanicama.

Istraživanje je također utvrdilo da je glavna komponenta otrova u kombinaciji s postojećim kemoterapijskim lijekovima bila izuzetno učinkovita u smanjenju rasta tumora.

Otrov pčela se pokazao izuzetno moćnim

Duffy se nada da bi otkriće moglo dovesti do razvoja liječenja TNBC-a, koji čini 10 do 15% svih karcinoma dojke i za koji trenutno ne postoje klinički učinkovite ciljane terapije.

"Otkrili smo da je otrov medonosnih pčela izuzetno učinkovit u uništavanju nekih od ovih agresivnih stanica raka u koncentracijama koje nisu toliko štetne za zdrave stanice", kazala je dr. Duffy.

Istražuju češnjak - potencijalni lijek u borbi s Covid-19

Istraživanje je pokazalo da je specifična koncentracija otrova ubila 100% TNBC-a. To je vrsta raka dojke u kojemu na površini tumorskih stanica nisu prisutni estrogenski i progesteronski receptori niti je prekomjerno izražen HER2 protein.

Zato su mehanizmi koji tu vrstu potiču na rast i dijeljenje uglavnom nepoznati i zbog toga se on iznimno teško liječi. Trenutno nema klinički učinkovitih ciljanih tretmana za ovaj oblik karcinoma, mogućnosti liječenja su ograničene, a prognoze često loše.

Melitin smanjuje stanice raka i utječe na njihovo dijeljenje

"Otkrili smo da melitin uspijeva uništiti membrane stanica raka u roku od 60 minuta", kaže dr. Duffy. Napominje i da je ovaj spoj imao još jedan izvanredan učinak - za samo 20 minuta značajno je smanjio njegove kemijske poruke stanica, ključne za rast i njihovo dijeljenje.

Glavni znanstvenik Zapadne Australije, prof. Peter Klinken, rekao je da je to značajan razvoj događaja, koji pruža još jedan primjer gdje se spojevi u prirodi mogu koristiti za liječenje ljudskih bolesti.

Duffy ipak ističe da je ovo tek početak i da treba obaviti još puno istraživanja kako bi se došlo do lijeka koji stvarno djeluje i nije štetan za ljudsko zdravlje.


Tagovi

Znanstveno istraživanje Liječenje karcinoma Pčelinji otrov Ciara Duffy Rak dojke Lijek


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Volite li masnije ili jače prešane? ;)