• Ljekovitost češnjaka
  • 02.06.2020. 18:00
  • Cuenca, Španjolska

Istražuju češnjak - potencijalni lijek u borbi s Covid-19

Tim istraživača iz španjolske pokrajine Cuenca proučava mogućnost upotrebe ljubičastog češnjaka uzgojenog u malom gradiću Las Pedronerasa kao sredstvo za borbu protiv SARS—CoV-2.

Foto: Depositphotos/estudiosaavedra
  • 1.173
  • 1.026
  • 0

Još 1500. godine prije Krista na papirusu je pronađeno više od 200 recepata u kojima se koristi češnjak protiv raznih zdravstvenih tegoba poput glavobolje, slabosti, ali i infekcija grla. Plinije Stariji je tvrdio kako nema bolesti koja se pred češnjakom neće povući, a i danas je on poznat po svojoj ljekovitosti. Osim u liječenju ljudi, koristi se i u zaštiti bilja.

Bogat je vitaminima i mineralima kao što su: adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.

Narod oduvijek ima povjerenja u češnjak

Danas je poznato da sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, smanjuje kolesterol i trigliceride, snižava krvni tlak, normalizira ubrzan rad srca, pospješuje probavu, pomaže kod bronhitisa, ali smanjuje i rizik od pojave karcinoma.

Narod je oduvijek imao povjerenja u njegovu ljekovitost, a za vrijeme raznih epidemija tifusa, kolere, kuge, dizenterije, gripe i sličnih, kada god se javljala smrtnost od zaraznih bolesti, uvijek se kao lijek koristio češnjak bilo kao preventivno ili kurativno sredstvo.

Stoga nas ne čudi da je uključen i u istraživanja u borbu protiv Covid-19.

Češnjak kao sredstvo borbe protiv Covid-19?

Naime, tim istraživača iz španjolske pokrajine Cuenca proučava mogućnost upotrebe ljubičastog češnjaka uzgojenog u malom gradiću Las Pedronerasa kao sredstvo za borbu protiv  SARS—CoV-2. Naime, znanstvenici smatraju da bi ova biljka mogla djelovati kao prokoagulans u najozbiljnijim slučajevima kada virus kod pacijenta uzrokuje trombozu.

Španjolska pokrajina Cuenca je priopćila da će uskoro potpisati sporazum sa Sveučilištem Castilla La Mancha (UCLM) kako bi pridonijela s 30.000 eura ovom istraživačkom projektu kojega su osmislili liječnici Ignacio Gracia i Juan Francisco Rodríguez.

Cilj istraživanja je proučiti svojstva ove biljke kao protuupalnog lijeka koji bi mogao pomoći u njezi bolesnika zaraženih koronavirusom i odrediti upotrebu smrznutog češnjaka i drugih derivata koji mogu djelovati kao prokoagulans u upalnoj fazi bolesti koja u najtežim slučajevima zaraze izaziva trombozu, piše eldiario.

Vijeće pokrajine vjeruje u dobre rezultate koje ovo istraživanje može pokazati, a njezin je predsjednik Alvaro Martinez Chana izjavio: "Ako je pandemija nešto pokazala, to je da se moramo kladiti na znanstvenu zajednicu".

Slatkim pelinom liječe koronavirus

Podsjećamo, ovo nije prva biljka koja se spominje u liječenju koronavirusa. Tako je prošloga mjeseca predsjednik Madagarskara, Andry Rajoelin, izjavio da biljni lijek nazvan Covid-Organics, napravljen od slatkog pelina (Artemisia annuae) može spriječiti ovaj virus, ali je Svjetska zdravstvna ogranizacija (WHO) odmah reagirala savjetujući da se u borbi proitv koronavirusa ne koriste neprovjereni lijekovi.

Covid-19 liječe slatkim pelinom? WHO odmah reagirao

"Čak i ako su terapije izvedene iz tradicionalne ili komplementarne medicine, kritično je govoriti o njenoj učinkovitosti i sigurnosti bez strogih kliničkih ispitivanja", upozorili su priopćenjem regionalnog ogranka WHO-a za podsaharsku Afriku.

Češnjak u zaštiti bilja

No, znamo sa sigurnošću da je češnjak neizostavan kada je u pitanju ekološki uzgoj bilja. Naime, on izlučuje tvari koje štite okolne biljke, pojačavaju njihov imunitet, tjeraju štetnike i umanjuju pojavu bolesti pa ga je dobro imati u vrtu. Od njega se mogu raditi i sredstva koja djeluju protiv bolesti i štetnika, a koriste se u zaštiti svih biljnih vrsta osim lukova.

Češnjak kralj vrta i voćnjaka - štiti od štetnika i bolesti

Podsjetimo na jednostavan pripravak o kojem je pisala naša Ranka Vojnović. Glavicu češnjaka je potrebno usitniti ili izgnječiti i preliti s 2l vode. Ostaviti preko noći i ne poklapati, a nakon 24h pripravak se procijedi i spreman je za korištenje.  Ipak, ona napominje ako je miris sredstva prejak, treba mu dodati još malo vode. Koristi se protiv brojnih štetnika i bolesti kao što su: mravi, lisne uši, tripsi, plamenjača, alternarija, virus na paprici i mnogih drugih.

Pripravcima od povrća zaštitite drugo bilje

Češnjak i crveni luk se zajednički mogu koristiti i u borbi protiv plijesni i grinja. Ako su problem plijesni, tada ovim pripravkom zalijevamo zemljište. Potrebno je usitniti pola kilograma češnjaka i crvenog luka i preliti s 10l tople vode. Ostaviti da fermentira, a kada se prestane pjeniti, preparat je potrebno procijediti i razrijediti s vodom u odnosu 1:10.


Tagovi

Češnjak Covid-19 Koronavirus Lijek Narodni lijek Ekološka proizvodnja Sredstvo protiv štetnika Sredstvo protiv bolesti Tromboza


Autorica

Martina Popić

Martina je magistrica agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uletjelo dijete u stan, pocikuje, sretna. Pitam: dobila si 5. Da, jesam, odgovara usput i pokazuje m... Pročitaj cijelu bilješku »