Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slatki pelin
  • 10.05.2020. 07:30

Covid-19 liječe slatkim pelinom? WHO odmah reagirao

Slatki pelin je poznata ljekovita biljka koja se koristi u liječenju raznih bolesti, čak i karcinoma. Predsjednik Madagaskara ga promovira i kao lijek protiv koronavirusa. WHO je promptno izdao upozorenje!

Foto: Depositphotos/stevanovicigor (ilustracija)
  • 31.785
  • 2.581
  • 0

Nakon što se COVID-19 SARS-CoV-2 proširio u Africi, predsjednik Madagaskara Andry Rajoelin izjavio je kako biljni lijek nazvan Covid-Organics, koji se pravi od slatkog pelina (Artemisia annua) može spriječiti i izliječiti koronavirus te ga počeo promovirati.

Nakon njegovih tvrdnji, Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) odmah je reagirala savjetujući da se u borbi protiv korona virusa ne koriste neprovjereni lijekovi. "Ljekovite biljke poput Artemisia annua smatraju se mogućim tretmanom za Covid-19 i treba ih ispitati na učinkovitost i štetne nuspojave. No, Afrikanci zaslužuju koristiti lijekove testirane prema istim standardima kao i ljudi u ostatku svijeta", poručili su u WHO. 

Lijek prvo treba ispitati

"Čak i ako su terapije izvedene iz tradicionalne ili komplementarne medicine, kritično je govoriti o njenoj učinkovitosti i sigurnosti bez strogih kliničkih ispitivanja", stoji u priopćenju regionalnog ogranka WHO-a za podsaharsku Afriku.

Sedam ljekovitih biljaka koje možete uzgajati sami

Naime u ovoj organizaciji ističu da surađuju s istraživačkim institucijama kada je riječ o izboru proizvoda i preparata koji se koriste u tradicionalnoj medici, a mogu se podvrgnuti istraživanjima zbog svoje kliničke učinkovitosti i sigurnosti u liječenju koronavirusa.

Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) također je upozorio na upotrebu lijekova kojima učinkovitost nije dokazana. "Ne postoje znanstveni dokazi da bilo koji alternativni lijek može spriječiti ili izliječiti Covid-19. Zapravo, neke od njih možda nije sigurno ni konzumirati", poručuju iz centra.

Izbjegavati izloženost virusu

Predsjednik Madagaskara je rekao i da će se ovaj lijek besplatno dijeliti socijalno najugroženijem stanovništvu, a ostalima prodavati po vrlo niskim cijenama. Police ljekarni u Antananarivu, glavnom gradu te zemlje, isprazne se odmah čim stigne ovaj proizvod.

Nekoliko afričkih država poput Tanzanije, Liberije i Ekvatorijalne Gvineje već ga je uvezlo.

U martu je i Nacionalni centar za komplementarno i integrirano zdravlje sa sjedištem u SAD-u upozorio na navodne lijekove za koronavirus, uključujući biljne terapije i čajeve - rekavši da je najbolji način za sprječavanje infekcije izbjegavanje izloženosti virusu.

Artemisin može uništiti i do 98% stanica raka

Slatki pelin je poznata ljekovita biljka koja se u kineskoj medicini upotrebljava za snižavanje visoke temperature, groznice i liječenje malarije, a novija istraživanja pokazuju i izvrsne rezultate u učinkovitosti kod liječenja karcinoma i tuberkuloze.

Treba naglasiti razliku između slatkog i gorkog (Artemisia absinthium) pelina jer se ovaj drugi koristi kod probavnih smetnji i dodaje u alkoholna pića, a koristi se i kao eterično ulje te insekticid.

Više je godina prošlo kako su znanstvena istraživanja pokazala kako artemisin, sastavni dio slatkog pelina može za 16 sati uništiti 98%  raka dojke, a treba ga koristiti zajedno sa željezom. Kombinacija željeza i artimisinina iz slatkoga pelina, prema rezultatima istraživanja, nije uništavala zdrave stanice, već samo one bolesne.

Uprkos tome, nažalost, još uvijek ne možemo reći da je pronađen lijek za rak koji bi milionima žena u svijetu pomogao da ozdrave od te, samo u relativno malom broju slučajeva, izliječive bolesti.


Tagovi

Slatki pelin Artemisia annua Lijek za koronavirus Lijek za karcinom Lijek za rak Istraživanja Andry Rajoelin


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.