Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mikroplastika
  • 03.09.2020. 07:30

Otkrivena mikroplastika u ljudskom organizmu i tkivu

Znanstvenici su je pronašli u uzorcima uzetim iz pluća, jetre, slezene i bubrega, organa za koje je vjerojatno da su joj izloženi te da je mogu filtrirati ili na sebe privući tako sitne čestice.

Foto: Jumpstory
  • 228
  • 336
  • 0

Tim znanstvenika koji je proučavao ljudske organe, u svih je 47 ispitanih uzoraka otkrio kontaminaciju mikroplastikom, objavilo je Američko kemijsko društvo (ACS), dodajući kako je ovo prvo istraživanje toga tipa. 

"Mikroplastiku i nanoplastiku koja zagađuje okoliš možete pronaći na gotovo svim lokacijama u svijetu. U samo nekoliko desetljeća korištenja shvatili smo da od nje imamo više štete nego koristi te je danas možemo smatrati prijetnjom za okoliš, kao i za zdravlje ljudi i životinja“, rekao je doktor znanosti Charles Rolsky, koji je rezultate studije iznio na sastanku članova ACS-a. 

Tjedno pojedemo pet grama plastike? Ima je i u pivu!

Pronašli su je u uzorcima uzetim iz pluća, jetre, slezene i bubrega, organa za koje je vjerojatno da su joj izloženi te da je mogu filtrirati ili na sebe privući tako sitne čestice. Otkrili su desetke vrsta plastičnih komponenti, uključujući polietilen koji se koristi za izradu vrećica i polietilen tereftalat (PET) kod boca.

U svim ispitanim uzorcima pronađen je i bisfenol A (BPA), kemikalija koja se koristi u izradi ambalaže za pakiranje hrane, unatoč tomu što su stručnjaci odavno upozorili na njezinu štetnost za zdravlje ljudi.

Zabrinjavajuć podatak?

Izravna opasnost po ljudsko zdravlje od mikroplastike iz kozmetičkih proizvoda, poput pilinga ili gelova za tuširanje malo je vjerojatan, smatraju znanstvenici njemačkoga Državnog instituta za procjenu rizika, pojašnjavajući da mikročestice takve veličine ne mogu prodrijeti kroz kožu, no upozoravaju da one ipak završavaju u okolišu, gdje ih najčešće progutaju životinje.

No, treba li ljude zabrinjavati visoka učestalost detekcije plastičnih komponenti u ljudskim tkivima?

"Ne želimo biti paničari, no zabrinjavajuć je podatak po kojemu sav taj nerazgradivi materijal kojega ima posvuda može ući u ljudske organe i tkiva i ondje se nataložiti. Još nam nije u potpunosti poznat potencijalno štetan učinak na ljudsko zdravlje“, kaže Varun Kelkar, student zadnje godine biokemije na Sveučilištu u Arizoni, koji je sudjelovao u istraživanju.

Plastika i u novootkrivenoj vrsti rakova!

Premda ima indicija po kojima plastične kemikalije mogu oštetiti probavne organe ili potaknuti razvoj upala, znanstvenici kažu da je potrebno provesti dodatne studije kako bi se s potpunom sigurnošću procijenio rizik koji ona predstavlja za ljude.

Neka ranija istraživanja otkrila su mikroplastiku u probavnom sustavu životinja te u njihovoj krvi, limfi i u jetri.


Tagovi

Mikroplastika Istraživanje Ljudski organizam Polietilen Bisfenol A Tkivo Američko kemijsko društvo


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P