Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trešnjin cvijet
  • 31.03.2021. 18:00
  • Japan

Otkad postoje zapisi, sakura procvala ranije nego ikad prije

Sakura, kako trešnjin cvijet zovu u Japanu, ima i ekonomski i kulturološki značaj. Njegova se cvatnja u Kyotu prati od 812. godine

Foto: Depositphotos/ake1150sb
  • 187
  • 91
  • 0

Nacionalni cvijet Japana je trešnjin i ondje tradicionalno simbolizira dolazak proljeća. Ove je godine sezona cvatnje ovoga drveta dosegla najraniji datum od kada traju zapisi o njezinu početku, a koji su započeli prije čak 1.200 godina. 

Svoj je vrhunac 2021. u gradu Kyoto dosegnula 26. ožujka, objavio je znanstveni časopis Biological Conservation. Znanstvenici Sveučilišta Osaka koji su prikupili ove podatke ističu da se vjerojatno radi o posljedici klimatskih promjena

Prethodni rekord, pokazuju carski dvorski dokumenti i dnevnici koji datiraju iz 812. godine, postavljen je 1409. kada je vrhunac zabilježen 27. ožujka. 

Sakura, kako trešnjin cvijet zovu u Japanu, ima i ekonomski i kulturološki značaj. Tada se održava i poznati festival trešnjina cvijeta (hanami) kada tamošnji narod ispod njezinih stabala uživa u veselim gozbama promatrajući lepršanje blijedo ružičastih latica. 

Znanstvenici koji ovu pojavu prate u suradnji s Japanskom meteorološkom agencijom tvrde kako se lokalni porast temperature povezuje s globalnim zatopljenjem i urbanizacijom. Podaci iz zapisa koje su prikupljali carevi, aristokrati, guverneri i svećenici u povijesti Kyota, nekadašnjem carskom glavnom gradu Japana, pokazuju da se od 1.800 godine vrhunac cvatnje trešanja postupno pomicao sa sredine travnja prema početku mjeseca. 

Stablo indikator ove pojave nalazi se u svetištu Yasukuni. 

Zanimljivo je i to da je u nešto južnijoj Hirošimi sezona započela 11. ožujka, osam dana ranije nego što je to bilo prethodnog rekorda iz 2004. godine. Ranija cvatnja je zabilježena i u drugim gradovima Zemlje Izlazećeg Sunca. 


Tagovi

Sakura Trešnjin cvijet Rekord Cvatnja Japan Klimatske promjene


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.