Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Afera Đakovština
  • 18.09.2013. 10:23

Osuđeni jer su samljeli i za 45 milijuna kuna prodali žito iz rezervi

Županijski sud u Osijeku donio je nepravomoćne presude optuženima u ovom slučaju

Foto: http
  • 573
  • 44
  • 0

Nakon više od tri i pol godine od otkrivanja afere Đakovština, kada je utvrđeno da je iz silosa, u kojem su se čuvale strateške državne robne rezerve žita i uljarica, među kojima i žitarice i uljarice privatnih kooperanata, nestalo gotovo 29 milijuna kilograma robe, Županijski sud u Osijeku donio je nepravomoćne presude optuženima u ovom slučaju.

Tako je bivši član Uprave ove tvrtke Paško Gašpar osuđen na 4 godine i 8 mjeseci, rukovoditelj skladišta Ivan Vuksanović na 2,5 godine, dok je tehnolozima Željku Periću i Marijanu Bakuli te Martinu Županu i gospodarskoj inspektorici Ani Lasić izrečena kazna zatvora u trajanju od po jedne godine, uvjetno na četiri godine. Zbog ove afere nakon njezina otkrivanja u istražnom je zatvoru završio i tadanji predsjednik uprave Mijo Matić, koji nije dočekao početak suđenja, budući da je preminuo u istražnom zatvoru.

Žito i uljarice iz robnih rezervi samljeveni su i prodani, a s 45 milijuna kuna koje su dobili za brašno, u Đakovštini su pokrivali obveze tvrtke. Gašpar je osuđen zato što je naložio da se roba samelje i proda, dok su Vuksanović, Perić, Bakula i Župan u prosincu 2009., na Gašparov zahtjev, sastavili i potpisali lažni Zapisnik o provođenju godišnjih popisa državnih robnih zaliha uskladištenih u njihovim silosima. Inspektorica Lasić je pak svojim Zapisnikom o obavljenom inspekcijskom nadzoru neistinito navela da je obavljenom kontrolom utvrdila kako u skladištu ima 2 milijuna kilograma pšenice, što je dostavila Ravnateljstvu za robne zalihe. Osim državne prodana je i roba poljoprivrednika i ostalih kooperanata.

Kako navodi Glas Slavonije, Gašpar je u svoju obranu rekao kako je u Đakovštini od 580 djelatnika njih 300 bilo višak. No, kako ih se zbog socijalnog mira nije smjelo otpuštati, gubitci su se financirali na razne načine. Iako je nepravomoćna presuda donesena, brojna pitanja ostala su bez odgovora, jer teško je povjerovati da su Matić i Gašpar mogli sami na svoju ruku donijeti odluku da se žito iz robnih rezervi melje i prodaje. No, na suđenju niti jedno drugo ime nije isplivalo na površinu. Neki od bivših zaposlenika Đakovštine, koji su nazočili izricanju presude rekli su kako nisu zadovoljni niti visinom kazne, ali niti činjenicom da je optuženo samo šestero ljudi. Obrana optuženih najavila je žalbe na presude.

Foto: http://www.forcivilminds.org


Tagovi

Afera Đakovština Prijevara Paško Gašpar Ivan Vuksanović Željko Perić Marijan Bakula Ana Lasić Presuda


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]