Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruživanje
  • 20.01.2022. 13:30
  • Bjelovarsko-bilogorska, Bjelovar

Osnivanje proizvođačke organizacije u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

Kao proizvođači krumpira smo za navedeni projekt jako zainteresirani, istaknuo je Marijo Puškarić. Da su stigli do faze kada je najvažnije udruživanje, smatra i Nenad Horvat.

Foto: Branka Sobodić
  • 383
  • 59
  • 0

O mogućnostima i prednostima organiziranja poljoprivrednika u proizvođačkoj organizaciji u sektoru voća i povrća, a sve u cilju pokretanja izgradnje logističkih distributivnih centara, razgovaralo se na posljednjem radnom sastanku na kojem su sudjelovali predstavnici Bjelovarsko - bilogorske županije, Javne ustanove Razvojne agencije Bjelovarsko - bilogorske županije, Udruge voćara i povrćara Dar Bilogore te Ministarstva poljoprivrede RH i Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište.

Kako bi se domaćim poljoprivrednim proizvođačima omogućio prelazak u uspješnije poduzetnike, poduzeti su prvi koraci za osnivanje poljoprivredne organizacije. 

"Vjerujemo da je to dobar put prema uspješnom i snažnijem nastupu na tržištu", poručila je Marija Jungić, zamjenica bjelovarsko – bilogorskog župana. Primjerice, navela je, Županija je kroz  Školsku shemu u 22 od ukupno 23 osnovne škole uvela konzumaciju domaćih proizvoda.

"Vodimo se idejom “od polja, do stola”, dok je trenutno jedna od glavnih ideja osnivanje logističko – distributivnog centra, za što je glavni preduvjet proizvođačka organizacija", rekla je navodeći da tek kada vide koji su točno proizvođači zainteresirani, krenut će u postavljanje kapaciteta, poljoprivrednih kultura i ostalog. Ministarstvo poljoprivrede izradilo je kompletnu strategiju i ukoliko se navedena organizacija realizira, Bjelovarsko - bilogorska županija će biti partner u njenom radu. Točnije, bit će osnovana tvrtka za upravljanje sadržajima.

Vrijeme je za udruživanje 

Iako natječaj joj uvijek nije raspisan, očekuje se sufinanciranje u visini 70 posto od strane Županije te 30 posto od strane prijavitelja. 

"Pokrenuli smo suradnju sa gotovo svim osnovnim školama na području županije, dok smo prije toga opskrbljivali samo pet gradskih škola. Također, javljaju nam se i tvrtke koje pokazuju interes za suradnju, kao i škole izvan naše županije", istaknuo je Nenad Horvat, predsjednik Skupštine poljoprivredno - braniteljske zadruge "Bilogorska košara" iz Bjelovara.

Sastanak je održan u Županiji 

Osnivanjem distributivnog centra očekuju kvalitetni i kvantitativni napredak jer, kazao je, jako velik problem predstavlja im upravo nemogućnost skladištenja robe, a tu je i problem prijevoza, s kojim trenutno ne raspolažu. "Stigli smo do faze kada je najvažnije udruživanje", naglasio je.

Sukladno pravilnicima, poljoprivredni proizvođači putem organizacija moraju distribuirati ukupno 75 posto svojih proizvoda. Ta obveza je možda i najveća prepreka zbog koje se poljoprivrednici na neki način boje uključiti u organizacijski sustav.

"Prvenstveno moramo vidjeti o kojim se točno poljoprivrednim proizvodima i količinama radi, nakon čega bismo krenuli u osmišljavanje idejnih rješenja i izradu glavnog projekta za pokretanje hladnjače, točnije distributivnog centra", upozorio je Zlatko Pavičić, županijski pročelnik za poljoprivredu napominjući da će poljoprivrednici na taj način postati glavni stup pri osmišljavanju, a na kraju i realizaciji cijele ideje.

Minimalne količine skladištene robe od tri do 12 tona

Važno je naglasiti, dodao je, da bi se minimalne količine skladištene robe kretale od tri do najviše 12 tisuća tona. Danas u našoj zemlji imamo 17 proizvođačkih organizacija.

Ispred Udruge proizvođača industrijskog krumpira Hrvatske govorio je vlasnik poljoprivrednog gospodarstva Agro Puškarić iz Kaniške Ive. Tijekom sljedeće dvije do tri godine, smatra Marijo Puškarić, na raspolaganju bi trebali imati nove skladišne kapacitete i to za količine od oko osam tisuća tona.

"Kao proizvođači krumpira smo za navedeni projekt jako zainteresirani. Skladištenje nam u današnje vrijeme predstavlja dosta veliki problem, a uz krumpir ja još uzgajam luk i češnjak. Za taj dio potrebno je skladištenje za oko tisuću i pol tona robe", kazao je Puškarić. 


Fotoprilog


Tagovi

Proizvođačka organizacija Distributivni centri Udruživanje Skladišni kapaciteti Sektor voća i povrća


Autorica

Branka Sobodić

Više [+]

Dugogodišnja novinarka i urednica portala www.bjelovar.info, vlasnica obrta Bjelovar-info medij.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.