• Regionalni razvoj
  • 29.11.2017. 15:00

Osniva se i Savjet za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku?

Župani pet sjevernih županija zatražili su od premijera da se po uzoru na Projekt Slavonija, Baranja i Srijem osnuje i Savjet za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku.

Foto: Vlada RH
  • 451
  • 32
  • 0

Po uzoru na Vladin Projekt Slavonija, Baranja i Srijem trebao bi se osnovati i Savjet za središnju i sjeverozapadnu Hrvatsku što bi pridonijelo daljnjem razvoju tih županija pogotovo u kontekstu jače apsorpcije europskih sredstava za realizaciju njihovih kapitalnih projekta. Istaknuto je to na sastanku premijera Andreja Plenkovića sa županima pet sjevernih županija - Damirom Bajsom, županom Bjelovarsko-bilogorske županije, Radimirom Čačićem, županom Varaždinske županije, Matijom Posavcem, županom Međimurske županije, Darkom Korenom, županom Koprivničko-križevačke županije te Željkom Kolarom, županom Krapinsko-zagorske županije.

"Želimo zajedno s Vladom i Vladinim institucijama dogovarati strateške programe za ovaj dio Hrvatske“, kazao je župan Bajs, navodi se u priopćenju Vlade.

Premijer i ministri sa županima pet sjevernih županija

Predsjednik Vlade, pak, naglasio je da će se u prosincu u Šibeniku održati 3. sastanak članova Vlade sa svim županima, koji će biti prigoda za daljnji nastavak razgovora o važnim projektima svih, pa tako i pet sjevernih županija.

Izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju

Kako se navodi u priopćenju, ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac istaknula je da Vlada vodi računa o ravnomjernom razvoju svih krajeva Hrvatske. U tom je kontekstu najavila da će na sjednici Vlade u Osijeku biti predstavljen institut razvojnog sporazuma, koji je dio izmjena i dopuna Zakona o regionalnom razvoju, a koji po prvi puta donosi zakonski model kojim će se usklađivati prioriteti jedinica lokalne samouprave i nacionalne razine vlasti u razvojnim projektima.

Kroz institut razvojnoga sporazuma, kazala je, u narednim će se mjesecima i sa županima pet sjevernih županija razgovarati o njihovim prioritetima i projektima koji će biti financirani iz europskih fondova.

Izvijestila je da je u proteklih godinu dana na području tih županija financirano 60 projekata ukupne vrijednosti 51 milijun kuna kroz Program održivog razvoja lokalne zajednice i Program podrške regionalnom razvoju. Ukupno ugovorena sredstva iz operativnih programa koji su trenutno na raspolaganju Hrvatskoj na području ovih pet županija iznose 401 milijun eura, zaključuje se u priopćenju.

Foto: Vlada RH


Tagovi

Plenković Sjeverna Hrvatska Župani Regionalni razvoj EU fondovi


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB