Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 23.02.2009.

Osniva se Hrvatska poljoprivredna komora

Jedan od najvažnijih ciljeva Komore je ojačati poduzetništvo u poljoprivredi

  • 705
  • 34
  • 0

Prema Konačnom prijedlogu zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori, članstvo se dijeli na obvezno za fizičke osobe iz Upisnika poljoprivrednih gospodarstva, kojih je oko 172.000, i poljoprivrednike obrtnike, kojih je više od 3000, te dobrovoljno.

U obrazloženju zakona navodi se da dobrovoljni članovi Komore mogu biti pravne osobe, poljoprivredna gospodarstva, registrirana kao trgovačka društva ili zadruge, te pravne i fizičke osobe koje nisu upisane u Upisnik, kao i obrazovne i znanstvene ustanove.

Smisao Komore je izravno uključivanje glavnih nositelja poljoprivredne proizvodnje, prije svega obiteljskih gospodarstava, u jednu instituciju koja bi zastupala njihove stručne interese i koja bi kao relevantan partner pomogla u kreiranju mjera poljoprivredne politike.

Komora bi trebala ojačati poduzetništvo u poljoprivredi, kako bi podigla konkurentnost poljoprivrednih proizvođača i njihovih proizvoda na otvorenom tržištu. Uz to, cilj je osigurati stabilan dohodak dostatan za primjereni životni standard na ruralnim područjima.

Međutim, Hrvatska obrtnička komora (HOK) uputila je amandman vezan uz obvezno članstvo obrtnika u toj komori. HOK, naime, ne može prihvatiti rješenje o članstvu u Hrvatskoj poljoprivrednoj komori na način kako je to predviđeno u članku 10. Konačnog prijedloga, jer je nejasno temeljem čega su obvezni članovi postale sve fizičke osobe - poljoprivredna gospodarstva, a neobvezni članovi pravne osobe - poljoprivredna gospodarstva. U HOK-u smatraju da su to bez obzira na oblik organiziranja, obrt ili trgovačko društvo, odnosno zadruge, gospodarski subjekti koji obavljaju istu djelatnost, pod istim uvjetima, te bi ih to razlikovanje u članstvu s ustavno-pravnog stanovišta stavilo u neravnopravni položaj.

S druge strane, jako je puno poljoprivrednih proizvođača na tržištu koji nisu organizirani kao obrtnici ili kao trgovačka društva. To su ona poljoprivredna gospodarstva koja podnose zahtjev za neki oblik potpore poljoprivrednoj proizvodnji i ribarstvu i koja prodaju svoje vlastite proizvode na tržištu.

Naime, jedini oblik organiziranog okupljanja poljoprivrednih proizvođača dosad su bila strukovna udruženja, odnosno poljoprivredne udruge, kojih ima oko 800 registriranih, a okupljaju gotovo 6000 članova. No, njihov se glas, osim za vrijeme sporadičnih prosvjeda, ne čuje.

Sjedište Poljoprivredne komore bit će u Zagrebu, a ona ne bi trebala biti rezervni položaj za bivše ministre poljoprivrede.

Marinko Petković

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kao prvo molim Bosance da se ne sprdaju mojim bamijama 🤣🤣 Još uvijek berem krastavce posađene u 5. mj., a možda i novi dostignu ;) Ima i mahuna, tikvica, paradajza, bit će daikona, cikle, nadam se i kasnojesenske mahune i grašak. Još da u... Više [+]