Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 19.03.2009.

Osječko Žito kupilo tvrtku u Vojvodini

ŠIRENJE SLAVONSKO-BARANJSKOG GOSPODARSTVA U REGIJI

  • 969
  • 46
  • 0

Žito Osijek nedavno je u cijelosti, nakon gotovo godinu dana duge procedure, kupilo tvrtku PP Ratkovo iz Ratkova, mjesta pokraj Odžaka u Vojvodini. Riječ je o, kako je rekao Ilija Nedić, član Uprave Žita Osijek, o tvrtki koja je imala 150 zaposlenih, pet je godina bila u blokadi i prijetio joj je stečaj.

- Lani, u lipnju, pozvao nas je tadašnji većinski vlasnik PP Ratkovo Borislav Lilić da uđemo u određeni partnerski odnos i zajednički spasimo tu tvrtku. Tvrtka je bila u kotaciji na burzi, počeli smo kupovati dionice, izvršili smo dokapitalizaciju tvrtke s 3,8 milijuna kuna, isplatili manjinske dioničare i sve to skupa odradili preko Hypo Alpe-Adria banke iz Beograda, na vrlo transparentan način. Žito je nakon toga u PP Ratkovu postao većinski vlasnik (87,05 posto) a preostalih 12,95 posto drži Borislav Lilić. Budući da je tvrtka duže vrijeme bila u teškoćama i nije isplaćivala radnicima plaće, zatekli smo i popis radnika koji su željeli, uz otpremnine, otići iz tvrtke.

Prema njihovom zakonu, otpremnina po godini radnog staža iznosi oko 100 eura, a mi smo im radi što boljeg imidža koji smo htjeli ostaviti isplatili 200 eura po godini. U tvrtki smo zatekli i 250 sudskih sporova koji su se vodili zbog neisplaćivanja plaća te ostalih različitih obveza. Sve smo to izmirili i sada čekamo revizorsko izvješće, odnosno da podvučemo crtu i vidimo gdje smo. U planu imamo provesti i još jednu dokapitalizacju tvrtke te pretvoriti dioničko društvo u društvo s ograničenom odgovornošću - kaže Nedić i dodaje da trenutno u PP Ratkovu radi 71 radnik.
PP Ratkovo, kaže Nedić, ima u vlasništvu oko 2.000 ha vlastitog poljoprivrednog zemljišta, zapušteni voćnjak, napuštenu kudjeljaru i ciglanu koja je bila u najmu, a najvjerojatnije će ponovno biti iznajmljena. U samom selu Ratkovo tvrtka ima i nekoliko objekata u ruševnom stanju.

- Zetekli smo i farmu sa 100 muznih krava, međutim uvjeti proizvodnje bili su takvi da smo je odmah zatvorili te od stočarskog dijela proizvodnje ostavili u tovu 200 junadi, prije svega da se baza radnika ne rasipa do kraja. Naime, u uvjetima kakvi su trenutno u području mljekarstva, smatramo da se ne isplati ulaziti u veće investicije. Jedan od prioriteta u ovoj godini nam je investirati u modernizaciju silosa kapaciteta 10.000 tona i provesti do kraja projekt navodnjavanja, koji nam je odobren, odnosno dovesti vodu iz kanala Dunav-Tisa-Dunav za potrebe sjemenske proizvodnje koju planiramo zasnovati i za potrebe postrne sjetve što će nam osigurati jeftinu hranu za stoku - kaže Nedić.

Jedina inozemna akvizicija

PP Ratkovo je za sada jedina tvrtka koju je Grupa Žito kupila izvan granica Republike Hrvatske. Nešto slično imalo je Žito u planu provesti i u Bosni i Hercegovini, u bosanskoj Posavini, međutim Ilija Nedić kaže da je u ovakvim kriznim vremenima teško razmišljati o kupnji nekih tvrtki. Kako doznajemo, slično u Žitu razmišljaju i o kupnji PPK Valpovo i VUPIK- a, odnosno da se u to neće upuštati sve dok država ne otpiše potraživanja i jednoj i u drugoj tvrtki.

Autor: Zdenka RUPČIĆ

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

RURuP konferencija na #FAZOS nakon uspješno završenog Online tečaja o Perifernim ruralnim područjima.

Jedva čekam srpanj i studijsko putovanje u Grčku, u sklopu tečaja :)