Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekti
  • 07.04.2009.

Osiguran novac za kredite poljoprivrednicima

Osigurali smo zajam od 250 milijuna eura kod Europske investicijske banke, od čega je dio namijenjen i za kreditiranje poljoprivrede, kazao je Kovačev

  • 916
  • 45
  • 0

Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Božidar Pankretić i Antun Kovačev, predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), potpisali su u ponedjeljak ugovore o plasmanu HBOR-ova novca za investicije u poljoprivredu.

Pankretić je kazao da su veće investicije, posebno u kapitalna ulaganja, ono što može činiti konkurentnom hrvatsku poljoprivredu. To je pokazala i veća pokrivenost uvoza izvozom hrane potkraj prošle i na početku ove godine.

Dodao je da su u posljednjih pet do šest mjeseci, što se poklopilo s gospodarskom krizom koja je stigla i u Hrvatsku, usporena kreditiranja u poljoprivredi. No, s pripomoći Ministarstva HBOR-u u pokrivanju glavnice kredita i većeg hipotekarnog prostora to je sada otklonjeno.

»Sporazumom s HBOR-om umanjili smo poljoprivrednicima kreditnu zaduženost, ali i ubrzali cijeli proces dobivanja kredita«, napomenuo je Pankretić.

Kovačev je kazao da je HBOR u četiri godine suradnje s Ministarstvom poljoprivrede u poljoprivredi odobrio 760 milijuna kuna, a s malim i srednjim poduzetnicima taj se iznos penje na 1,8 milijardi kuna.

»Osigurali smo zajam od 250 milijuna eura kod Europske investicijske banke, od čega je dio namijenjen i za kreditiranje poljoprivrede«, napomenuo je Kovačev.

On je najavio da će idući tjedan preko jedne njemačke banke osigurati dodatnih 30 milijuna eura isključivo za kreditiranje poljoprivrede. Uz to, hotelijerima je osiguran novac za nabavu hrane i pića iz domaćeg izvora.

Pankretić je kazao da interes poljoprivrednika za kapitalna ulaganja postoji, jer ima 64 zahtjeva u govedarstvu i 48 zahtjeva u svinjogojstvu. Ukupno je riječ o iznosu većem od 500 milijuna kuna.
»Imamo dovoljno novca za kapitalna ulaganja u ovoj godini«, kaže ministar.

Kako se čulo, lani je za kapitalna ulaganja bilo osigurano više od 200 milijuna kuna, a 2007. godine 20 posto manji iznos.

Autor: Marinko Petković


Tagovi

Poticaji

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U prirodi ljubičastih makova #RuralFoto #Priroda