Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dodjela zemljišta
  • 24.09.2015. 12:20

Osatina preuzima zemljište PPO Zvirnjača!

Na zemlji je uzgajao soju, kukuruz i pšenicu, a 16. lipnja ove godine je dodijeljena Osatini. Tovilu je ugovor o korištenju zemljišta istekao 15. lipnja 2015. Ima i 120 goveda i 280 svinja, a sada ostaje bez 23 posto zemlje koju je u posjedu imao 14 godina. Zemlju, kako tvrdi, neće napustiti.

  • 2.523
  • 332
  • 0

"Danas uvode Osatinu na 800 hektara. A od čega ćemo mi živjeti?", mogli smo prije nekoliko dana čuti priču bespomoćne Ružice Zorić. U pitanju je sedam ovakvih parcela u čijem su posjedu bili zadnje dvije godine, a koje je država dodijelila Osatini, na, kako kažu, netransparentan način.

Nakon što je Osatina sa svojih pet traktora zaorala polovicu usjeva uljane repice u koji je godinama ulagala obitelj Zorić, mislili smo da je ovom teškom slučaju došao kraj. Na zemljištu koje im je nekada legalno pripadalo, policija je prije toga spriječila i traktorski obračun. Međutim, čini se kako obitelj Zorić nije sama. Došlo je do obračuna na drugoj njivi.

Osatina postala vlasnik 57 ha PPO Zvirnjača

"Danas u jutarnjim satima radnici Osatine došli su na posjed PPO Zvirnjača, vlasnika Milana Tovilo na području Vođinci - Ivankovo. Bilo je naganjanja traktorima, radnici Osatine su bacali bale sijena u kanale, bacali su tuđu muku i krenuli sa oranjem. Skupili su se poljoprivrednici sa obližnjih područja i zaustavili ih, te se naši poljoprivrednici sad nalaze na tom području i očekuju pravdu", govori Milan Tovilo, jedan od poljoprivrednika koji se bore za zemlju.

Prema tvrdnjama Tovila, u tijeku je i spor koji je pokrenuo protiv Agencije za upravljanje državnom imovinom te mu nije jasno kako Osatina može doći u posjed. Natječaj je kako kaže, raspisan 15. srpnja 2014. prema potpuno drugim uvjetima od onih po kojima je zemljište dodijeljeno Osatini, i upravo to je ono što smatra spornim u ovom i slučajevima poput ovog.

Na zemlji je uzgajao soju, kukuruz i pšenicu, a 16. lipnja ove godine je dodijeljena Osatini. Tovilu je ugovor o korištenju zemljišta istekao 15. lipnja 2015. Na zemljištu ima 120 goveda i 280 svinja, a sada ostaje bez 23% zemlje koju je u posjedu imao 14 godina. U Osatini muk, naši upiti ostaju neodgovoreni.

Donosimo i video prilog s mjesta događaja.


Fotoprilog


Tagovi

Osatina PP Zviznjača Milan Tovilo Ružica Zorić Vođinci Ivankovo Oranje Pravda APZ Dodjela zemljišta


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Televizija Slavonije i Baranje d.o.o.

Super TC, Trg slobode 6, 31000 Osijek, Hrvatska
tel: +385 (31) 203-000, fax: +385 (31) 203-111, e-mail: stv@stv.hr web: http://www.stv.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.