Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o oružju
  • 10.01.2019. 07:30

Oružje kategorije C mora se označiti

Novim pravilnicima obuhvaćene su i brojne udruge, čuvari kulturne baštine koji njeguju tradiciju pucanja iz kubura i mužara, kao i poljoprivrednici koji su iz svojih usjeva i vinograda plinskim topovima rastjerivali ptice i ostalu šumsku divljač.

Foto: Robert Anić/PIXSELL
  • 1.028
  • 53
  • 0

Sukladno zakonu o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja, na snagu je stupio i Pravilnik o načinu ispitivanja i označavanja vatrenog oružja iz kategorije C. Ministarstvo unutarnjih poslova poziva sve pravne osobe, obrte, udruge ili građane, da propisano oružje koje služi za izvođenje glasnog pucnja, prijave najbližoj policijskoj upravi ili postaji ovisno o mjestu prebivališta vlasnika oružja kako bi se  označilo propisnom oznakom i sve to u roku od godine dana od dana stupanja na snagu novog pravilnika. Nova zakonska regulativa odnosi se na prepravljeno oružje koje ispaljuje streljivo, ali bez projektila, neškodljive, nadražujuće i druge aktivne tvari, pirotehničko streljivo ili paradno oružje odnosno kubure, puške, ručni mužari i sl.

Vlasnici takvog naoružanja dužni su podnijeti zahtjev za označavanje ručnog i ostalog oružja iz kategorije C i tako zajedno sa zahtjevom oružje donijeti na uvid službi nadležnoj za upravne poslove. Shodno tome Ministarstvo unutarnjih poslova će za svako označeno oružje izdati potvrdu o njegovom označavanju te istu dostaviti vlasniku predmetnog oružja. U slučaju da vlasnik ne podnese zahtjev u propisanom roku, oružje će se smatrati nelegalnim i sukladno zakonu bit će oduzeto, a protiv odgovorne osobe, pokrenut će se prekršajni postupak. Drugim riječima, prijeti vam kazna od 30.000 kuna.

Zakon o lovstvu brine liječnike, ukinuta obveza pregleda svakih pet godina za nositelje oružja. Sva odgovornost na njima?

Primjenom novog Zakona o oružju, posebno su zadovoljni lovci. Istini za volju, značajna je brojka i među ovom populacijom koji posjeduju ovakvo oružje. Novim pravilnicima obuhvaćene su i brojne udruge, čuvari kulturne baštine svog kraja npr. Maruševački kuburaši koji njeguju tradiciju pucanja iz kubura i mužara, kao i poljoprivrednici koji su iz svojih usjeva i vinograda plinskim topovima rastjerivali ptice i ostalu šumsku divljač. Međutim, u jednom svi se slažu, što se mora, mora se.

"Itekako smo bili "uronjeni“ u donošenje novog Zakona o oružju i svih popratnih pravilnika. Aktivno smo sudjelovali u svim raspravama koje su na koncu rezultirale usvajanjem naših brojnih prijedloga i sugestija, a sve u svrhu lakšeg usvajanja i provodljivosti novih zakona. Upoznati smo i s donošenjem pravilnika o oružju glasnog pucnja i njegovoj registraciji, što također podržavamo. Ima među nama lovcima onih koji imaju i ovakvog naoružanja, posebno onog onesposobljenog koje više služi kao izložbeni eksponat, pa mislim da bi bilo ispravno odazvati se pozivu ministarstva", kazao nam je predsjednik Lovačkog saveza Splitsko-dalmatinske županije Mladen Balić


Tagovi

Oružje Zakon o oružju C Kategorija Kubura Lovci Mužar


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]