Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakon o lovstvu
  • 27.11.2018. 13:30

Zakon o lovstvu brine liječnike, ukinuta obveza pregleda svakih pet godina za nositelje oružja. Sva odgovornost na njima?

Samo kod nabave prvog oružja morat će se proći operativni postupak i liječnički pregled. Razlika je u tome što lovac i lovkinja osim tog prvog, više neće morati svakih pet godina na pregled kao što je to do sada bio slučaj. Upravo tu nastaje problem.

Foto: Bigstockphoto/l i g h t p o e t
  • 4.362
  • 264
  • 0

Donošenjem novog Zakona o lovstvu po kojem su stvorene nove pretpostavke za uvođenje više reda u lovstvo odnosno kvalitetnije lovno gospodarenje, takvom odlukom Hrvatskog sabora, ipak nisu svi zadovoljni. Posebno se to odnosi na zakon o nabavi i posjedovanju oružja. Jedna od inovacija koja bi itekako mogla izazvati polemiku je ta što prema novom zakonu postupak nabave oružja neće pratiti tako stroga operativna provjera policije kao što je to do sada bio slučaj, a uz to ukinuta je obveza zdravstvenog pregleda svakih pet godina. U tom periodu policija će samo pratiti je li osoba s oružjem u tom periodu kazneno ili prekršajno gonjena i shodno tome oduzimat će se oružje.

Dakle, da razjasnimo. Samo kod nabave prvog oružja morat će se proći operativni postupak i liječnički pregled. Razlika je u tome što lovac i lovkinja osim tog prvog, više neće morati svakih pet godina na pregled kao što je to do sada bio slučaj. Upravo tu nastaje problem. Što nakon toga, tko će se brinuti o pojedincima koji u međuvremenu dožive pogoršanje zdravstvenog stanja, a da pri tom ne dođu na pregled kod liječnika?

Tko snosi posljedice?

Tko snosi posljedice? Prema novom zakonu sva ta odgovornost pada na liječnike obiteljske medicine koji su ionako pretrpani poslovima koji im nisu u opisu poslovanja. Sada liječnik ima zakonsku obvezu ako primijeti kakvu bolest koja bi smanjila mogućnost rukovanja oružjem, istu osobu odmah prijaviti. U tom slučaju oni su se našli između dvije vatre, između čekića i nakovnja. S jedne strane su prava pacijenta, a s druge obveza koju propisuje novi "lovački ustav“ .

Dr. Jadran Peran (foto: Mladen Nejašmić)

"Znači, prema ovim odredbama ispada da mi trebamo biti nekakav nadzor ili detektivi svojim pacijentima, što je, bez sumnje, novi administrativni zadatak u vremenu kada je obiteljska medicina ionako previše opterećena pa se ne može na odgovarajući način posvetiti svojim pacijentima. Sada smo dužni, a to je bio slučaj i prije, obavijestiti nadležne o promjeni zdravstvenog stanja pacijenta. Prvenstveno se to odnosi na psihičke bolesti i na bolesti ovisnosti i one druge anomalije koje su inkompatibilne za držanje i nošenje oružja", kratko nam je prokomentirao odredbu novog zakona dr. Jadran Peran, liječnik primarne medicine u ambulanti Lovreć.

Vlasnika oružja u Hrvatskoj ima oko 104.000

Međutim, što ako se osoba s tim poremećajima u određenom periodu ne javi doktoru ili pak liječnici koji nemaju nikakve kriterije za prosudbu psihičkog ili fizičkog stanja čovjeka, donesu na "svoju ruku“ nepovoljno mišljenje? Tko će onda odgovarati jer, mišljenja su liječnici, kako sve može rezultirati sudskim sporovima zbog (ne)odgovornosti doktora. Zar ne bi bilo bezbolnije, pitaju se, da liječnik o nastalom oboljenju svog pacijenta umjesto policije obavijesti medicinske specijalističke službe koje bi potom donijele stvaran sud o stanju pacijenta.

U Hrvatskoj je do sada registrirano 266.885 komada vatrenog oružja od čega 90 % otpada na fizičke osobe. Odnosno vlasnika oružja u RH ima oko 104.000. Pojedinci imaju i više komada oružja, a u prvom redu to se odnosi na lovačku populaciju.


Tagovi

Zakon o lovu Oružje Liječnici


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo