Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mamci iz helikoptera
  • 10.09.2015. 14:00

Oralno cijepljenje lisica u Zagrebu i okolici

U četvrtak i petak odnosno 10. i 11. rujna, na zagrebačkom će se području iz helikoptera ispuštati mamci s cjepivom, u sklopu akcije oralnog cijepljenja lisica. Ukoliko neki padne u vaše dvorište, uklonite ga, no na rukama imajte zaštitne rukavice.

Foto: veterinarstvo.hr
  • 219
  • 13
  • 0

Iz Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstvo poljoprivrede, obaviještavaju stanovnike Zagreba i okolice da će se 10. i 11. rujna 2015., obavljati oralno cijepljenje lisica. Mamci sa cjepivom, izbacivat će se iz helikoptera.

Ova se mjera provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom, cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, dok se proljetna akcija provodi dva mjeseca nakon štenjenja, kako bi se procijepio i podmladak.

Mamci nisu opasni za ljude i kućne ljubimce

"Mamci koji u sebi sadrže potrebnu dozu cjepiva u potpunosti su neškodljivi za zdravlje drugih divljih i domaćih životinja. Ukoliko mamce eventualno pronađete u prirodi, ne dirajte ih niti ne mičite. U slučaju da ga nađete u dvorištu obiteljske kuće ili na javnoj površini, primjerice, igralištu, uklonite ga u najbliži grm izvan dvorišta ili na rub šume, no na rukama obavezno imajte zaštitne rukavice. Neoštećeni mamac nije opasan za zdravlje ljudi, no njegov miris može smetati nekim ljudima" ističu u Upravi za veterinarstvo i sigurnost hrane.

Oštećene mamce pomoću zaštitnih rukavica staviti u vrećicu i odnijeti veterinaru

Ukoliko je vanjski omot mamca oštećen i tekućina odnosno cjepljivo vidljivo, mamac više nije djelotvoran te se takav, uz obavezno nošenje zaštitnih rukavica, može staviti u nepropusnu vrećicu i odnijeti najbližem veterinaru kako bi se pravilno uklonio. U slučaju dodirivanja omota mamca, treba dobro oprati ruke vodom i sapunom, a ukoliko je sadržaj mamca odnosno tekućina, došao u dodir s kožom ili sluznicama, odmah se javite liječniku.

"Mjera se provodi dva puta godišnje, u jesen i proljeće. Jesenskom akcijom cilj je imunizirati lisice prije sezone parenja, dok se proljetna akcija provodi oko dva mjeseca nakon štenjenja lisica kako bi se procijepio i pomladak. Građane pozivamo da tokom ova dva dana kao i 30 dana nakon završetaka cijepljenja, pse i druge kućne ljubimce drže pod nadzorom prilikom kretanja po javnim površinama i parkovima, kako bi se spriječio njihov kontakt sa cjepivom", kažu u ministarstvu.

Zadnji slučaj bjesnoće u RH zabilježen 2014. godine

Bjesnoća je proteklih godina zabilježena na području cijele zemlje s iznimkom jadranskih otoka. Najveća učestalost pojave bolesti je na području Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Sisačko-moslavačke, Karlovačke, Koprivničko-križevačke, Bjelovarsko-bilogorske i Splitsko-dalmatinske županije te na području Grada Zagreba.

Na području Hrvatske prisutan je silvatični oblik bjesnoće. Oboljelu populaciju najvećim dijelom čine divlje životinje i to primarno crvene lisice (Vulpes vulpes), koje se smatraju najvažnijim rezervoarom i vektorom bjesnoće. Kod domaćih životinja i to uglavnom mačaka i pasa, bjesnoća se javlja kao posljedica kontakta s oboljelom divljom životinjom.

Foto: veterinarstvo.hr


Tagovi

Oralno cijepljenje lisica Ministarstvo poljoprivrede Bjesnoća Crvena lisica Cjepivo Mamac


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.