Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Yara
  • 24.05.2022. 15:00

Opskrba gnojivima: Yara od EU traži krizne rezerve

Od vitalnog je značaja da poljoprivredni proizvođači unesu dovoljno mineralnih gnojiva na polja kako bi postigli potrebne prinose, poručuju iz kompanije

Foto: Depositphotos/justinb
  • 218
  • 25
  • 0

Norveški proizvođač gnojiva Yara pozvao je EU i države članice da koriste krizni rezervni fond kako bi osigurali dostupnost ove robe. Ta je kompanija objavila molbu o pozicioniranju, pod nazivom "Invazija na Ukrajinu: Rješavanje rizika u vezi s hranom, gnojivom i AdBlueom".

Krajem travnja objavili su da je njihova operativna marža u prvom kvartalu za 2022. godinu porasla sa 10,2 posto na 14,5 posto.

Izražavaju svoju zabrinutost

Yara je zabrinuta zbog negativnog utjecaja globalne geopolitičke krize na svjetsku prehrambenu sigurnost. Ističu da su pandemija COVID-a i veće cijene plina ukazali na slabosti u prehrambenom sistemu i neophodnost hitnih promjena. Naveli su da traže alternativne izvore sirovina da bi ispoštovali sankcije Rusiji i Bjelorusiji kako bi se smanjila ovisnost o ove dvije zemlje.

Poziva zemlje članice Europske unije da poboljšaju održivost poljoprivrede i smanje njenu ovisnost o opskrbi mineralnim gnojivima iz Rusije.

Državne rezerve

"Od vitalnog je značaja da poljoprivredni proizvođači unesu dovoljno mineralnih gnojiva na polja kako bi postigli potrebne prinose. Smatramo da je neophodno koristiti državne rezerve kako bi se osigurala njihova nesmetana proizvodnja", navodi se u objavi.

Istakli su da je praktično svim modernim vozilima neophodan AdBlue kako bi funkcionirali. Kao vodeći proizvođač kemijskih proizvoda uključili su u molbu i AdBlue te sirovine za njegovu proizvodnju.


Tagovi

Yara AdBlue Državne rezerve Prehrambena sigurnost Mineralna gnojiva Gnojivo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zbog panike uginulo oko 300 kokoši - razlog pokušaj provale u peradarnik

Pokušaj provale jednog ili više počinitelja na farmu peradi u Wallersdorfu u Njemačkoj, doveo je do uginuća oko 300 kokoši, piše Wochenblatt. Kako javlja policija, počini...

Više [+]