Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 28.09.2008.

Opljačkani Todorićevi ribnjaci

  • 1.552
  • 73
  • 0

Na 600 hektara beljskih ribnjaka nekada se nalazilo ribogojilište, mrijestilište, laboratorij za mrijest, apartmani, upravna zgrada i skladišni prostori, a danas je to zapušteno i opljačkano imanje na kojem se umjesto kapitalnih šarana, štuka i somova valjaju vrbe i barski korov. O tom problemu jučer su na konferenciji za novinare govorili čelnici HSS-a Općine Bilje Martin Kovačević te dožupan i predsjednik županijskog HSS-a Pavo Šarčević.

- Sva rješenja su dobra osim sadašnjeg jer na tim golemim površinama sada rastu korov i mlade vrbe. Kada vrbe i ostale vrste dosegnu određenu zrelost, to područje potpast će pod ingerenciju Hrvatskih šuma, od čega nema koristi ni Općina Bilje, ni Belje, ni Park prirode Kopački rit - rekao je Kovačević.

No, kako je slatkovodno ribnjačarstvo u cijeloj Hrvatskoj na koljenima, donekle je razumljivo beljsko odustajanje od uzgoja ribe, što je uostalom još prije tri godine decidirano nagovijestio i Ivica Todorić. Zanimljivo je da, iako na Belju nema zanimanja za ribnjačarstvao, ono još uvijek plaća, doduše, minimalan zakup.

HSS predlaže da se za dvije trećine od 600 hektara raspiše natječaj kako bi se dalo na obradu, a dio uz sam nasip i Kopački rit da u zakup tom parku prirode kako bi ptičji svijet imao mjesta. Jedna od ideja je da Ministarstvo poljoprivrede uvede zakonsku kategoriju ''financiranja slatkovodnog ribnjačarstva uz parkove prirode'', kroz koje bi se subvencionirao gubitak od kormorana i ostalog ptičjeg svijeta.

Autor: Lidija BAJIĆ


Izvori

Glas Slavonije

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da nije rano za bubamaru?