Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izravna plaćanja
  • 20.03.2014. 12:55

OPG-ovi digli svoj glas: "Tražimo odgovore!"

Odluku o ostvarivanju prava na izravna plaćanja za 2012. proizvodnu godinu još uvijek nisu primili na kućnu adresu, a prema Zakonu na to imaju potpuno pravo!

Foto: depositphotos.com
  • 1.332
  • 227
  • 0

Primijeniti mehanizam redistributivnih plaćanja koji preporučuje Europska komisija, a kojim bi gospodarstva koja obrađuju do 30 ha dobila povećani iznos plaćanja po površini, jedan je od zaključaka s liste zahtjeva koju je Udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava - Život u utorak odaslala Ministarstvu poljoprivrede i u Sabor svim klubovima zastupnika.

OPG-ovi traže isplatu potpora i mjere pomoći za uništene mljekare

Žele još jednom upozoriti na dramatično stanje u poslovanju obiteljskih gospodarstava. Europska unija, naime, pozvala je članice da većim potporama podupru male OPG-ove s intenzivnom proizvodnjom, posebno stočarstvo, voćarstvo, povrtlarstvo i rasadničarstvo. Traže i da se isplata drugog dijela izravnih potpora obavi do 1. travnja, a ne u lipnju kako je najavljeno. Slovenija je svojim poljoprivrednicima u listopadu i siječnju isplatila potpore u 100-postotnom iznosu. Zbog izuzetno teškog stanja u mljekarstvu i govedarstvu, Udruga Život, resornom ministru i Vladi predlaže direktnu mjeru pomoći kroz porezni sustav, konkretno "neka PDV koji iznosi pet posto uključe u cijenu mlijeka", kažu iz Udruge. Pad od 30 posto u proizvodnji mlijeka nastavlja se i ove godine, mjerodavni još nisu reagirali na ovo dramatično stanje koje traje još od listopada 2012. kada su, opominju iz udruge, na posljedice upozorili i Odbor za poljoprivredu u Saboru.

Odluke o ostvarenju prava na izravna plaćanja za 2012. godinu još uvijek nema!

"Za sve poljoprivrednike koji su ostvarili potporu u 2012. i još uvijek nisu dobili odluke na kućnu adresu, bitno je naglasiti kako se radi o važnoj administrativnoj obavezi države prema korisnicima potpora, koja nije ispunjena", kažu iz Udruge OPGH Život. Poljoprivrednici su se stoga odlučili obratiti Agenciji za plaćanja u cilju ostvarenja svojih prava kao Korisnika izravnih plaćanja koja proizlaze iz Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju te Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju. Sukladno Zakonu, morali su dobiti Odluku o ostvarenju prava na izravna plaćanja za 2012. proizvodnu godinu najkasnije do 31. svibnja 2013. godine. Takvu odluku nisu dobili do današnjeg dana, niti na svoju kućnu adresu, kako je to učinjeno za proizvodnu godinu 2011., niti putem zaštićene mrežne aplikacije - AGRONET sustava, kako je to propisano Zakonom o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju u kojem su i zadnje izmjene za proizvodnu 2012. godinu.

OPG-ovi traže ostvarenje svojih Zakonom propisanih prava

Traže od nadležnih državnih tijela kojima se obraćaju dopisom, da im se u najkraćem mogućem roku dostavi predmetna odluka s jasnom poukom o pravu na pravni lijek u slučaju da s predmetnom odlukom nisu zadovoljni ili da im ista nije obrazložena na dovoljno jasan način. Napominju da je isteklo više od devet mjeseci kako je prekršen Zakonom utvrđeni rok. U međuvremenu je započela isplata izravnih plaćanja za 2013. godinu. Uskoro započinje podnošenje prijava za 2014. godinu, a još uvijek nisu dobili odluke temeljem kojih bi se znalo kolika su im bila prava kao Korisnika izravnih plaćanja za 2012. godinu?

To drže neprimjerenim i nedopustivim ponašanjem nadležnih tijela prema poljoprivrednim proizvođačima. Traže da im se za potrebe eventualne pravne zaštite i ostvarenja prava koja su im u ovom slučaju kao Korisnicima prekršena, dostavi na kućnu adresu pisani odgovor zašto Agencija za plaćanja nije u zakonom predviđenom roku ispunila svoju zakonsku obavezu.

Od Agencije saznajemo - Popis korisnika za 2013. godinu u tijeku?

Naše pitanje bilo je jednostavno. Zašto na stranicama APPRRR još uvijek nema Popisa korisnika po isplaćenim potporama i Pregled isplata po korisnicima za 2013. godinu te kada istu možemo očekivati?

"Popis korisnika po isplaćenim potporama Agencija za plaćanja objavljuje nakon okončanja isplate sredstava za pojedinu proizvodnu godinu, odnosno u sljedećoj kalendarskoj godini. Što se tiče zakonskih odredbi vezanih za dinamiku isplate za proizvodnu 2012. godinu , čl. 70. st. 6. Zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju (NN 120/12) propisuje da se isplate za proizvodnu 2012. godinu obavljaju u 2012., 2013. i 2014. godini.

Popis korisnika po isplaćenim potporama u kalendarskoj 2013. godini bit će dostupan na internetskoj stranici Agencije za plaćanja nakon što za svih 99.244 poljoprivrednih gospodarstava budu izdane Odluke o odobrenim i isplaćenim sredstvima, čija je priprema upravo u tijeku."

Jednostavno rečeno, kada se isplate izvrše, Odluke će se donijeti, a tada će i Popis korisnika biti dostupan. Samo je još jedno pitanje ostalo neodgovoreno. Kada?

"Strpljenje je moć. Strpljenje nije odsustvo akcije. Čeka pravi trenutak da djeluje, za prave principe i na pravi način."

Dopis o dostavi Odluke o ostvarivanju prava na izravna plaćanja za 2012. proizvodnu godinu možete naći ispod teksta, može ju skinuti svaki zainteresirani oštećeni proizvođač i poslati na adrese u dopisu (naravno, preporučeno sa povratnicom).

Foto: depositphotos.com


Dokumenti


Tagovi

Pregled isplata Miroslav Kovač Isplata potpora Izravna plaćanja Dopis APPRRR Pravni lijek Popis korisnika potpora Slovenija Porezni sustav Administrativna obaveza OPG


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]