Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvaranje Tjedna OPG-a
  • 13.04.2014. 14:35

OPG-ovi će zamijeniti komunalna poduzeća?

OPG-ovi nisu samo nositelji u proizvodnji hrane. Unija subvencionira diversifikaciju njihovih gospodarskih aktivnosti. Radi se o jako dobro opremljenoj jedinici. Njihovi strojevi mogu biti iskorišteni u druge svrhe, putem javnih natječaja. Za sve to postoje sredstva u EU.

  • 1.001
  • 134
  • 0

Novi pristup OPG-ovima koji podržava EU, otkriven je na subotnjem otvaranju Tjedna obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Zadarske županije na Seljačkoj tržnici u Zadru. Tjedan OPG-a se održava u okviru Dana Zadarske županije, a organiziraju ga zajedno Zadarska županija i UNDP. Zadarska županija nastavlja s isticanjem razvoja poljoprivrede kao strateškog pravca upravo organiziranjem događaja ovog tipa i to na mjestima gdje živi i radi realni sektor te gdje u interakciji drugih sudionika, u javnost idu nove ideje i mogućnosti za poljoprivrednike. Njih je ovog puta predstavila voditeljica projekta za lokalni razvoj Lika i Dalmatinsko zaleđe pri UNDP-u Ivana Laginja.

Danas i muškarci prodaju i kupuju

Tri puta ka tržištu

U EU postoji tendencija ujedinjavanja OPG-a s ciljem ojačavanja njihove tržišne pozicije. Međutim, EU podržava i OPG kao samostalne jedinice.

Unija subvencionira diversifikaciju njihovih gospodarskih aktivnosti. Novo vrijeme nosi novi pristup. OPG-ovi nisu samo nositelji u proizvodnji hrane. Radi se o jako dobro opremljenoj jedinici.

"Njihovi strojevi mogu biti iskorišteni u druge svrhe, putem javnih natječaja mogu se uključivati u obavljanje različitih komunalnih servisa – čistiti ceste od snijega, održavati putove, živce. Za sve to postoje sredstva u EU", kaže Ivana Laginja.

Na taj način, OPG-ovi bi mogli zamijeniti općinske komunalne pogone koji su često nedovoljno iskorišteni, a imaju visoke fiksne troškove, prvenstveno administracijske.

Na štandu obitelji Kardum kupuju ravnatelj

Agencije za ruralni razvoj Zadarske županije

Vladimir Kovačević i pročelnik za poljoprivredu

Danijel Segarić

Dok OPG-ovi ne uđu na tržište komunalnih usluga kao novi poslovni partneri, u Hrvatskoj će im primarni izvor zarade biti prodaja poljoprivrednih proizvoda. Glavni put kojim bi trebali ići jest udruživanje radi smanjivanje troškova i bolje konkurentske pozicije na tržištu. Drugi pravac je prodaja viškova na samim gospodarstvima, a ne treba zanemariti ni treći prodajni kanal, a to je izravna komunikacija s krajnjim potrošačima na sekundarnom tržištu.

Seljačka tržnica u Zadru

Izvrstan primjer za to upravo je Seljačka tržnica u Zadru gdje svake subote ujutro, Zadrani imaju priliku kupiti svježe voće i povrće iz Ravnih kotara i to po daleko povoljnijim cijenama nego u trgovačkim centrima. Istraživanja kažu da OPG-ovima treba jedno takvo mjesto gdje će prodavati svoje viškove. Ono im ne treba svaki dan u tjednu, jer se tada ne bi mogli baviti proizvodnjom, kako kaže Laginja. Njene riječi potvrđuje i nositelj OPG-a Drago Kardum.

Seljačka tržnica povezala je OPG-e i potrošače

"Ovaj koncept je nešto najbolje što se moglo dogoditi nama malim poljoprivrednim proizvođačima. Sve naše viškove koje proizvedemo, ovdje subotom prodamo. Na ovaj način mi spajamo proizvodnju i trgovinu. Kada bi svaki dan trgovali, onda ne bi mogli proizvoditi. Tada bi bili trgovci i preprodavači, a ja to ne želim biti", kaže Kardum.

Novost na zadarskoj Seljačkoj tržnici od ovog tjedna jest da je na njoj postavljena dodatna klupa za izlaganje otočkih proizvođača. Na njoj je u subotu s plodovima iz Jadrana bio Marko Kolega, Ribarski obrt "Moćun" iz Kali. Oni su ponudili slane i marinirane inćune, paštetu od tunjevine i druge plodove mora. "Ovo nam je prvi puta na Seljačkoj tržnici. Kupci su pozitivno reagirali. Prepoznali su da je ovo riba koju ne mogu kupiti u centrima, da je to kvalitetan proizvod, na tradicionalan način prerađena riba iz Jadrana", kaže Marko Kolega. Tjedan OPG-a u Zadarskoj županiji nastavit će se obilaženjem terena i stručnim predavanjima na kojima će se poljoprivrednici moći upoznati s mogućnostima koje nude EU fondovi.


Tagovi

Komunalna poduzeća Marko Kolega Drago Kardum Danijel Segarić Vladimir Kovačević Ivana Laginja Tjedan OPG-a UNDP Gospodarska aktivnost Zadarska županija Agencija za ruralni razvoj Sredstva EU Diversifikacija OPG Seljačka tržnica


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.