Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredno zemljište
  • 26.03.2018. 14:00

Općine i gradovi započinju s izradom programa raspolaganja zemljištem, uskoro natječaji za zakup?

Od lokalne samouprave očekujem da odgovorno odradi svoje obveze i zemljište dodijeli kako to zakon određuje, kvalitetnim proizvođačima, a ne mešetarima čiji je jedini cilj zarada od potpora, kaže ministar Tomislav Tolušić. 

Foto: Bigstockphoto/Tanacha
  • 2.056
  • 255
  • 0

Općine i gradovi mogu započeti s izradom programa raspolaganja državnim zemljištem, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. Kako navode, objavljen je Pravilnik o dokumentaciji potrebnoj za donošenje programa raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske (Narodne novine", br. NN 27/2018). 

"Poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države raspolaže se na temelju Programa raspolaganja. Program donosi općinsko ili gradsko vijeće za svoje područje na prijedlog načelnika odnosno gradonačelnika te se isti šalje na mišljenje županiji i suglasnost Ministarstvu odnosno za Grad Zagreb Gradska skupština Grada Zagreba.

Lokalna samouprava određuje površinu koju daje u zakup

Programi raspolaganja trebaju sadržavati ukupnu površinu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države na području jedinice lokalne samouprave, podatke o dosadašnjem raspolaganju poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države na području jedinice lokalne samouprave i vrstu proizvodnje na istom, površine određene za povrat i za zamjenu kada nije moguć povrat imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine,  površine određene za prodaju, jednokratno, maksimalno do 25% ukupne površine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države, površine određene za zakup, površine određene za zakup za ribnjake, površine određene za zakup zajedničkih pašnjaka, površine određene za ostale namjene, odnosno površine koje se mogu privesti nekoj drugoj nepoljoprivrednoj namjeni, jednokratno, maksimalno do 5% ukupne površine poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države", pojašnjava se na stranici Ministarstva. .

Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, dodaju, također je predviđeno kako jedinica lokalne samouprave odnosno Grad Zagreb može odrediti maksimalnu površinu koja se može dati u zakup pojedinoj fizičkoj ili pravnoj osobi. U maksimalnu površinu uračunavaju se sve površine državnoga poljoprivrednog zemljišta koje je pojedina fizička ili pravna osoba dobila u zakup temeljem ranije provedenih natječaja.

Zakon o poljoprivrednom zemljištu je usvojen, no i dalje se oko njega lome koplja

Jedinice lokalne samouprave dužne su donijeti program raspolaganja u roku od tri mjeseca od dana stupanja na snagu Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Obrasci i tablice potrebni za izradu programa raspolaganja dostupni su ovdje.

Zemlja kvalitetnim proizvođačima, a ne mešetarima

"Očekujem od svih jedinica lokalne samouprave da se žurno prihvate posla  jer su naši poljoprivrednici predugo čekali zemljište što je utjecalo i na njihovu nekonkurentnost.  Želimo imati konkurentnu, samodostatnu i pametnu poljoprivredu, kojom će se baviti educirani pojedinci, a ne oni kojima je svejedno što će proizvoditi i kakav će urod ostvariti. Od lokalne samouprave očekujem da odgovorno odradi svoje obveze i zemljište dodijeli kako to zakon određuje, kvalitetnim proizvođačima, a ne mešetarima čiji je jedini cilj zarada od potpora", navodi se poruka ministra Tomislava Tolušića


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede


Tagovi

Poljoprivredno zemljište Zakon Zakup


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

TOP 3 vrste mesa koje preporučuju stručnjaci

Svijest ljudi o važnosti pravilne i uravnotežene prehrane raste, pri čemu tu spada i meso. Prema Njemačkom društvu za prehranu (DGE), preporuke za unos mesa iznose 300-60...

Više [+]