Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU fond
  • 08.11.2013. 08:22

Općina Lovas spremno je ušla u EU

Srijemsko selo Lovas, hrvatski je primjer kako pisati projekte i dobiti sredstva iz EU fondova, a sve to u svrhu demografske obnove

Foto: www.lovas.hr
  • 1.516
  • 86
  • 0

Srijemsko selo Lovas, hrvatski je primjer kako treba pisati projekte i dobiti sredstva iz EU fondova, a sve to kako bi obnovili svoje ratom uništeno selo. Sa susjednim općinama, u cijelo područje iz EU fondova je uloženo oko 11 milijuna eura. Sve je počelo još prije sedam godina kada su susjedne općine Lovas, Nijemci i Tovarnik, a kasnije i Tompojevci i Grad Ilok, osnovale ured TINTL koji je postao svojevrsna baza za razmišljanje o europskim projektima. Naime, općina koja danas broji samo 1.250 stanovnika (čine ju sela Lovas i Opatovac) tijekom rata je pretrpjela devastaciju ogromnih razmjera, a sada su uspjeli zaustaviti odljev mladih ljudi iz sela, a neki su se čak i doselili i ostali.

Sve je zapravo plod kontinuiranog rada i pravovremene pripreme. Oni su europske fondove dočekali spremni. Lovas je od uništenog sela postao ogledni primjer uređene općine. Općina stimulira natalitet i pomaže sve obitelji iznosima i do 12.000 kuna za rođeno dijete, a usluge vrtića su cjenovno znatno manje, za drugo i treće dijete čak i besplatne. Nova škola spremna je primiti mnogo više učenika nego što ih sada ima. Kako je prosježna starosna dob njegovih stanovnika dosta visoka, u Lovasu se posebna pozornost posvećuje brizi za stare i nemoćne suseljane. Program za skrb o starijima obuhvaća osobe koje uglavnom žive same i nemaju nikoga od rodbine. Infrastruktura cijelog sela je obnovljena i samim prolaskom kroz Lovas uočljivo je da se radi o malo drugačijem selu. Asfalt je na cestama nov i bez oštećenja. Kroz općinu je provučena vodovodna mreža. Cijelo selo je plinificirano, a trenutno se radi LED javna rasvjeta. Radi se i na kanalizacijskoj mreži, što je posljednji veći zahvat jer sada posjeduju svu infrastrukturu. Čak i ulice u Lovasu izgledaju čistije i urednije za što je odgovorna njihova komunalna služba koja redovito održava selo.

Svjesni su i činjenice da su radna mjesta ta koja su presudna za razvoj općine, pa su tako stvorili i Poslovnu zonu Lovas koja je u funkciji potpore poduzetništvu. Građevinske dozvole za solarne panele, sušare, skladišne prostore - već su tu. Novosagrađena upravna zgrada vrijedna preko pola milijuna eura, također je financirana većinom iz EU fondova, i postala je mjesto odakle kreću poslovni projekti. Općina Lovas već surađuje i preko granice s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. U općini postoje dva veća gospodarska subjekta, tekstilna industrija Triko d.o.o koji zapošljava 160 osoba i poljoprivredna zadruga Lovas u kojoj radi 80 radnika. PZ Lovas također je iskoristila novac iz EU fondova za gradnju farme, a korištenje mogućnosti koje nudi Europska unija vidljive su u Lovasu na svakom koraku.

Foto: www.lovas.hr


Tagovi

Lovas EU fond Poljoprivredna zadruga Demografska obnova Ruralni razvoj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]