• EU fond
  • 08.11.2013. 08:22

Općina Lovas spremno je ušla u EU

Srijemsko selo Lovas, hrvatski je primjer kako pisati projekte i dobiti sredstva iz EU fondova, a sve to u svrhu demografske obnove

Foto: www.lovas.hr
  • 1.490
  • 86
  • 0

Srijemsko selo Lovas, hrvatski je primjer kako treba pisati projekte i dobiti sredstva iz EU fondova, a sve to kako bi obnovili svoje ratom uništeno selo. Sa susjednim općinama, u cijelo područje iz EU fondova je uloženo oko 11 milijuna eura. Sve je počelo još prije sedam godina kada su susjedne općine Lovas, Nijemci i Tovarnik, a kasnije i Tompojevci i Grad Ilok, osnovale ured TINTL koji je postao svojevrsna baza za razmišljanje o europskim projektima. Naime, općina koja danas broji samo 1.250 stanovnika (čine ju sela Lovas i Opatovac) tijekom rata je pretrpjela devastaciju ogromnih razmjera, a sada su uspjeli zaustaviti odljev mladih ljudi iz sela, a neki su se čak i doselili i ostali.

Sve je zapravo plod kontinuiranog rada i pravovremene pripreme. Oni su europske fondove dočekali spremni. Lovas je od uništenog sela postao ogledni primjer uređene općine. Općina stimulira natalitet i pomaže sve obitelji iznosima i do 12.000 kuna za rođeno dijete, a usluge vrtića su cjenovno znatno manje, za drugo i treće dijete čak i besplatne. Nova škola spremna je primiti mnogo više učenika nego što ih sada ima. Kako je prosježna starosna dob njegovih stanovnika dosta visoka, u Lovasu se posebna pozornost posvećuje brizi za stare i nemoćne suseljane. Program za skrb o starijima obuhvaća osobe koje uglavnom žive same i nemaju nikoga od rodbine. Infrastruktura cijelog sela je obnovljena i samim prolaskom kroz Lovas uočljivo je da se radi o malo drugačijem selu. Asfalt je na cestama nov i bez oštećenja. Kroz općinu je provučena vodovodna mreža. Cijelo selo je plinificirano, a trenutno se radi LED javna rasvjeta. Radi se i na kanalizacijskoj mreži, što je posljednji veći zahvat jer sada posjeduju svu infrastrukturu. Čak i ulice u Lovasu izgledaju čistije i urednije za što je odgovorna njihova komunalna služba koja redovito održava selo.

Svjesni su i činjenice da su radna mjesta ta koja su presudna za razvoj općine, pa su tako stvorili i Poslovnu zonu Lovas koja je u funkciji potpore poduzetništvu. Građevinske dozvole za solarne panele, sušare, skladišne prostore - već su tu. Novosagrađena upravna zgrada vrijedna preko pola milijuna eura, također je financirana većinom iz EU fondova, i postala je mjesto odakle kreću poslovni projekti. Općina Lovas već surađuje i preko granice s Bosnom i Hercegovinom i Srbijom. U općini postoje dva veća gospodarska subjekta, tekstilna industrija Triko d.o.o koji zapošljava 160 osoba i poljoprivredna zadruga Lovas u kojoj radi 80 radnika. PZ Lovas također je iskoristila novac iz EU fondova za gradnju farme, a korištenje mogućnosti koje nudi Europska unija vidljive su u Lovasu na svakom koraku.

Foto: www.lovas.hr


Tagovi

Lovas EU fond Poljoprivredna zadruga Demografska obnova Ruralni razvoj

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrće Evo i nas troje Bella, Esco i moja malenkost. Konačno nakon tri godine uspjele i naše ja... Pročitaj cijelu bilješku »