Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Elementarna nepogoda
  • 22.08.2015. 09:30

Općina Crnac ostaje bez naknade štete?

Općina Crnac jedina je općina u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj nije proglašena elementarna nepogoda. Zašto, kada su štete i do 80 posto?

  • 1.067
  • 158
  • 0

Općina Crnac jedina je općina u Virovitičko-podravskoj županiji u kojoj nije proglašena elementarna nepogoda. Elementarne nepogode proglašene su u svim općinama koje je okružuju, Čađavica, Nova Bukovica, Čačinci, Zdenac, kao i u susjednoj Osječko-baranjskoj županiji.

"Imam sedam hektara pod kukuruzom i 50 pod sojom. Štete se kreću od 30 do 40%. Na jednoj parceli od sedam hektara imam 80% štete. Više je stradala soja od kukuruza", kaže poljoprivrednik iz općine Crnac, Filip Vidović te dodaje:

80% štete - a nema proglašenja nepogode?

Elementarne nepogode u nekoliko županija!

"Ova godina će za nas biti egzistencijalno jako teška. Mi ćemo nekako preživjeti, seljak se uvijek prilagodi i snađe. Nas poljoprivrednike zanima zašto naša Općina nije proglasila elementarnu nepogodu. Posljednja kiša nam je pala za Sv. Anu, krajem lipnja. Elementarna nepogoda je proglašena u svim općinama koje nas okružuju, po čemu smo mi izuzetak?", pita se Filip.

Dva puta u jednoj godini - previše za nadležne?

Raspisan natječaj za podmjeru 5.2!

Na ovo pitanje pokušali smo dobiti odgovor u Općini Crnac, kao i od načelnika, pozivom na njegov službeni mobitel objavljen na internetskoj stranici Općine Crnac. Međutim, u oba slučaja nitko s druge strane nije podignuo slušalicu. Za sada se može samo nagađati zbog čega je izostalo proglašenje elementarne nepogode u toj općini. Jedna od spekulacija jest da su stanovnici općine Crnac već proglasili elementarnu nepogodu zbog poplava početkom ove godine, pa "nemaju" pravo da im se ona dogodi dva puta u jednoj godini.

Povjerenstvo smatra kako nema elemenata za proglašenje?

Iz redova Virovitičko-podravske županije dobili smo objašnjenje da u toj općini nije proglašeno teško stanje jer je povjerenstvo Općine Crnac izašlo na teren i utvrdilo da nema elemenata za proglašenje, a županija ne može proglasiti elementarnu nepogodu ako oni to ne zatraže i ne potkrijepe papirima.

Velike materijalne štete

Filip Vidović se pita po čemu je soja u njegovoj općini drugačija od one u susjednoj?

Elementarna nepogoda u posljednjih mjesec dana proglašena je u svih pet slavonskih županija te dijelu Istarske. Procjenjuje se da su prinosi umanjeni za više od 40%. Razlog za njeno proglašenje su velike materijalne štete na biljnoj proizvodnji nastalih zbog izostanka oborina tijekom lipnja, srpnja i kolovoza.

Preduvjet za raspisivanje natječaja

Proglašenje elementarne nepogode preduvjet je za raspivanje natječaja za podmjere 5.2 programa ruralnog razvoja - potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima.

Ostaju i bez 2% naknade koja isplaćuje država

Hrvatski poljoprivrednici mogu se natjecati na raspisanim natječajima i očekivati dio sredstava kojim će nadoknaditi gubitke te lakše ući u iduću proizvodnju godinu.

Još uvijek nema dovoljno domaćih iskustava s ovim natječajima, koliki postotak štete će se financijski pokriti i kojom dinamikom će se novac uplaćivati. Hrvatska država u slučajevima elementarne nepogode isplaćuje maksimalno do 2% od ukupne štete. Poljoprivrednici u općini Crnac za sada ostaju i bez toga.


Povezane biljne vrste

Soja

Soja

Sinonim: - | Engleski naziv: Soybean | Latinski naziv: Glycine max (L.) Merrill

Soja potječe iz Azije i vodeća je uljna i bjelančevinasta kultura, čije se zrno koristi kao izvor jestivih ulja (18 – 24 %) i bjelančevina (35 – 50 %) kako za ishranu ljudi tako i... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: kuruza, koruza | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a njegova dužina vegetacije od nicanja do pune zriobe ovisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uvjeta uzgoja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Filip Vidović Elementarna nepogoda Poplave Prinosi Istarska županija Materijalne štete Izostanak oborina Podmjera 5.2 Soja Kukuruz Općina Crnac VPŽ Suša


Autor

Ante Vidović

Više [+]

Novinarstvom se bavi 16 godina, a redovni je član HND i član je Zbora agrarnih novinara. Prati aktualna zbivanja u poljoprivredi, a najviše ga zanimaju teme vezane za maslinarstvo, ribarstvo i pčelarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!