Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lažni oglasi
  • 28.10.2013. 08:00

Opasnosti iz oglasnika

Sve je više prijevara u oglasnicima - pazite se jeftine mehanizacije

Foto: freepik.com
  • 1.775
  • 182
  • 0

Sve je više oglasa u zadnje vrijeme u kojima se prodaju poljoprivredni strojevi i to po izrazito povoljnim cijenama. Dosad su takvi sumnjivi oglasi punili uglavnom stranice inozemnih oglašivača. No, otkad kad smo ušli u Europsku uniju, pojavili su se i na domaćem tržištu.

Kako ih prepoznati? Uglavnom se tu radi o traktoru ili kombajnu po jako povoljnoj cijeni, a kada se stupi u kontakt sa prodavačem, obično se traži uplata avansa ili troška prijevoza, a stroj bi vam trebao ekspresno stići na adresu. U idealnom slučaju. Ali obično to nije tako. Naravno, od stroja ništa. Takvi prodavači su sve lukaviji i služe se sa svakavim trikovima kako bi došli do vaših novaca. Priča poput one da je stroj, primjerice oduzet od nekog europskog farmera i onda ga banka mora hitno prodati kako bi ga naplatila, samo je jedan od primjera online prijevare.

Avans samo provjerenim trgovcima

Problem je dodatno naglašen jer prevaranti na oglasnicima imaju puno otvorenih profila, a oglasa je sve više pa je i mogućnost da pronađu svoju žrtvu, time puno veća. Nažalost, uvijek se nađe netko tko baš i ne prati cijene strojeva, pa slučajno naleti na takav "povoljan" oglas i postane žrtvom prijevare. Na sreću, ljudi su već navikli na takve stvari i malo tko će danas platiti nešto što nije vidio svojim očima. No, ipak ima i takvih slučajeva, jer se mogu naći i strojevi koji su nešto jeftiniji, primjerice do 30%, što je i dalje primamljiva ponuda u koju nitko ne bi ni posumnjao. Baš na takve slučajeve treba obratiti posebnu pozornost.

Ovakvih situacija ima u svim područijima, bilo da se radi o autima ili čak građevinskim strojevima, no prijevare u poljoprivrednim oglasima uzele su puno više maha nego inače. Jednom hrvatskom poljoprivredniku, uz sve tekuće probleme, nije potreban još i ovaj. Stoga pazite na svoje novce i avanse uplaćujte samo dobro poznatim i provjerenim trgovcima.

Foto: freepik.com


Tagovi

Oglasi Prodavači Prijevara Pljačka Mehanizacija


Autor

Darko Labazan

Više [+]

Poljoprivredni proizvođač ratarskih kultura iz Baranje. Aktivan na polju i internetu, donosi informacije iz prve ruke. Sudjeluje u konstruktivnim temama na agroklub.com te na brojnim forumima i drugim internet okupljalištima ratara.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰