Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mine u polju
  • 17.05.2019. 16:30

Opasan rad u polju: izorali minobacačke i trenutnu minu te ručnu bombu

Koliko su nam polja opasna govore posljednje objave policijskih uprava.

Foto: PU osječko-baranjska
  • 591
  • 55
  • 0

Minsko-eksplozivna sredstva i dalje prijete na našim poljima. Naime, kako je izvijestila Policijska uprava osječko-baranjska, prilikom obavljanja poljoprivrednih radova na polju u blizini mjesta Bolman, građanin je u poslijepodnevnim satima 16. svibnja pronašao ručnu bombu bez osigurača. Na mjesto pronalaska izišao je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu koji je uništio bombu.

Tijekom proteklog vikenda na području PU vukovarsko-srijemske, pak, zabilježena su četiri pronalaska i dvije dragovoljne predaje minsko-eksplozivnih tvari.

"U Vukovaru, u ulici Petri Skela, djelatnici građevinske tvrtke iz Vinkovaca, radnim strojem su iskopali topovsko zrno TFG 150 MM dok su u Otoku, na tri oranice, za vrijeme obavljanja poljoprivrednih radova, pronađene dvije minobacačke mine 82 MM i trenutna mina TFG 100 MM.

Osobe koje su željele ostati anonimne na kućnim adresama u Vukovaru i Gunji dragovoljno su predale policijskom službeniku za protueksplodijsku zaštitu 40 komada puščanog streljiva odnosno 200 g vojnog eksploziva TNT i jedno protuavionsko streljivo PAV 20 MM. Pronađene i dragovoljno predane minsko-eksplozivne tvari pohranjene su u skladištu PU vukovarsko-srijemske do uništenja", navode iz policije. 

Policijska uprava podsjeća građane da je još uvijek u tijeku akcija "Manje oružja, manje tragedija – Izbacimo uljeza“. Prema Zakonu o oružju, oružje se može predati uvijek, a protiv osobe koja ga dragovoljno predaje neće se pokretati kazneni niti prekršajni postupak.

"Pozivamo sve građane, koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva, da ga bez straha od sankcija prijave policiji. Molimo građane da ne donose sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje kako ne bi došlo do njihovog aktiviranja i neželjenog ozljeđivanja, već da o svojoj nakani predaje obavijeste na broj 192 ili najbližu policijsku postaju. Policija će poslati stručne i osposobljene policijske službenike u civilu, koji će opasna sredstva preuzeti na siguran način. Dragovoljna predaja oružja vremenski je neograničena, a o svemu se dodatno možete informirati i putem besplatne telefonske linije 0800 88 92", navodi policija. 


Tagovi

Mina Bomba Polje Poljoprivreda Policija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).