Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Young Village Folk
  • 15.12.2017. 16:30

Oni su uspješni mladi poljoprivrednici. Upoznajte ih!

Imamo dokaz da se može, da je kroz poljoprivredu itekako moguće razviti unosan posao.

Foto: Poljoprivredna TV
  • 2.759
  • 418
  • 0

U moru vijesti o iseljavanju mladih iz Hrvatske, Poljoprivredna televizija donosi nam priče o onima koji su odlučili ostati i iskoristiti ono najvrjednije što Hrvatska ima - plodnu zemlju.

Matija i Ivana Panić iz Vrbove u blizini Nove Gradiške već su imali gotovo spakirane kofere za odlazak u Austriju kada su odlučili još malo odgoditi selidbu. Oboje su zaljubljenici u prirodu i zdrav način života pa im je odabir da se "bace" u poljoprivredu došao sasvim jednostavno.

Ivana i Matija uzgajaju dunje

Proučili su tržište i zaključili da u Hrvatskoj nedostaje uzgajivača dunje, a potražnje ima. Tako su oni danas, samo četiri godine od odluke da ipak ostanu u Lijepoj Našoj, vlasnici najvećeg nasada ovog mirisnog zlatnog ploda.

Najljući hrvatski mladi poljoprivrednik - Goran Vrabec - najbolji je primjer kako dobra ideja u kombinaciji s napornim radom i iznimnom voljom donosi uspjeh. Goran je vlasnik OPG-a, dizajner, webmaster i poduzetnik u punom smislu te riječi. U okolici Zagreba bavi se uzgojem ljutih papričica i proizvodnjom široke palete ljutih artikala, poput umaka, ajvara, senfa... Svoj poljoprivredni hobi pretvorio je u prepoznatljiv brend koji već osvaja i inozemno tržište.

Samo 9% mladih poljoprivrednika

U Europskoj uniji samo se 7% mladih osoba bavi poljoprivredom, a u Hrvatskoj 9%. Iako iznad europskog prosjeka, ove brojke i dalje su poražavajuće. Gotovo 85% površina Hrvatske su ruralna područja, naša zemlja je plodna, a klima povoljna za uzgoj raznih kultura. Dakle, glavni uvjeti za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju su zadovoljeni, ali nažalost i dalje svjedočimo mnogim zapuštenim i neobrađenim zemljištima te selima bez mladih stanovnika.

Hrvatska mora bolje koristiti prirodne resurse koje ima, moramo sami za sebe proizvoditi zdravu i ekološku hranu, a poljoprivreda mora postati jedna od glavnih gospodarskih grana. Da bismo to postigli, potrebni su nam mladi, obrazovani i motivirani ljude koji će svojim znanjem, radom i inovativnim pristupom razvijati agrarni sektor i stvarati nova radna mjesta, a prvenstveno sebi osigurati kvalitetan život, bez potrebe za selidbom izvan države.

Ljute papričice Gorana Vrabeca

Matija, Ivana i Goran dokaz su da se može, da je kroz poljoprivredu itekako moguće razviti unosan posao. Njihove, ali i priče mladih poljoprivrednika iz Slovenije, Bugarske, Finske, Švedske i Danske pogledajte u serijalu emisija Young Village Folk u programu Poljoprivredne televizije. Emisije su na rasporedu nedjeljom od 20:40 sati, utorkom od 18:40, četvrtkom od 19:45 te subotom od 20:15 sati.

Foto: Poljoprivredna TV


Tagovi

Young Village Folk Poljoprivredna TV Mladi poljoprivrednici


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Wow, ljepota i boje jaja :)