Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ruralni razvoj
  • 14.09.2015. 16:25

Omogućiti prodaju zemljišta i oformiti otkupne centre!

HDZ će, ukoliko dođe na vlast omogućiti poljoprivrednicima dugogodišnji zakup, ali i prodaju zemljišta?

  • 270
  • 45
  • 0

U Pazinu je u organizaciji istarskog (županijskog) HDZ-a i nacionalnog HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo održan okrugli stol pod nazivom "Perspektive ruralnog razvoja Istre i nova ruralna politika u Republici Hrvatskoj".

Prezentacije su održali zamjenik predsjednika istarskog HDZ-a (i načelnik općine Sveti Petar u Šumi) Mario Bratulić i tajnik HDZ-ova Odbora za poljoprivredu, šumarstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Tugomir Majdak.

Pozdravno slovo okupljenima uputili su predsjednik istarskog HDZ-a Ivan Bubić i županijski pročelnik za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Milan Antolović.

Učinkovitije povlačiti EU sredstva za poljoprivredu i ruralni razvoj!

Ubrzati dodjelu zemljišta

Mario Bratulić je izlagao o aktualnoj problematici i perspektivama ruralnog razvoja Istre. Posebice je istaknuo problematiku zemljišta, populacijsku politiku i očuvanje malih OPG-ova te potrebu za prilagodbom obrazovnog sustava vezano za poljoprivredu i ruralni razvoj.

"Važno je pravedno riješiti raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem u Istri - čak 30.000 hektara zemljišta čeka dodjelu na raspolaganje poljoprivrednicima. Potrebno je obnoviti prehrambeno-prerađivačku industriju kao temeljnu infrastrukturu za ostvarenje ruralnog razvoja Istre te organizirati otkupne centre za plasman viška poljoprivrednih proizvoda. U svemu tome nužno je izraditi novo ustrojstvo javnih službi i institucija koje su servis poljoprivredi na području Istre", rekao je Bratulić.

Jakovina u slijepoj ulici

Tugomir Majdak je u okviru svoje prezentacije o novoj poljoprivrednoj i ruralnoj politici, naglasio da HDZ ima kvalitetna rješenja za probleme u poljoprivredi koje je u zadnje tri i pol godine stvorila aktualna vlast.

Odnosi se to prije svega na raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem gdje je potrebno žurno donijeti novi zakon o poljoprivrednom zemljištu kojim će se - prije svega malim i srednjim obiteljskim gospodarstvima - omogućiti dugogodišnji zakup, ali i prodaju zemljišta - uz jasno definirane prioritete te ustrojavanje potpunog novog i daleko učinkovitijeg sustava dodjele poljoprivrednog zemljišta od onoga koji trenutno na terenu stvara velike probleme.

Konkurentnost malih OPG-a je prioritet

"Sve raspoložive poljoprivredne površine trebaju biti stavljene u funkciju. Konkurentnost malih i srednjih poduzetnika u poljoprivredi - odnosno obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava - prioritet je u okviru buduće održive poljoprivrede i razvoja sela. Aktualna provedba Programa ruralnog razvoja od strane Ministarstva poljoprivrede potpuno je u slijepoj ulici. Hrvatska poljoprivreda i ruralni prostor mogu daleko kvalitetnije i efikasnije koristiti EU sredstva za poljoprivredu i ruralni razvoj te naš Odbor za to već ima kreirana rješenja. Uz provedbu odgovarajuće poljoprivredne i ruralne politike možemo u značajnoj mjeri osigurati prehrambenu neovisnost te pridonijeti energetskoj neovisnosti Hrvatske i potaknuti razvoj sela".


Tagovi

Ruralni razvoj Tugomir Majdak Problem zemljišta Otkupni centar Prehrambena industrija Istra OPG Konkurentnost Plasman Jakovina HDZ Program ruralnog razvoja Ministarstvo poljoprivrede


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!