Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavlje u Odžaku
  • 17.03.2022. 16:00
  • Odžak, BiH

Okrenuli vola na ražnju u centru grada - slave natječaj za poljoprivredno zemljište

Natječaj za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta po novim uvjetima, raspisan je prije dva dana. Vol na ražnju je ispunjenje obećanja koje su poljoprivrednici Odžaka u susjednoj BiH dali građanima.

Foto: Čitatelj Agrokluba
  • 2.019
  • 489
  • 0

Poljoprivrednici u Odžaku, u susjednoj BiH, danas su u centru gradu okrenuli vola na ražnju, kako bi proslavili raspisivanje natječaja za dodjelu državnog poljoprivrednog zemljišta. Kako je za Agroklub pojasnio Drago Zečević, član Udruženja poljoprivrednika "Žito", ovo je njihova pobjeda, jer je dvije godine 5.000 dunuma (1 dunum, dulum =1.000 m2, op.a.) državne zemlje stajalo nezasijano.

Natječaj je po novim uvjetima raspisan prije dva dana. Vol na ražnju je, kaže, ispunjenje obećanja koje su dali građanima, kojima će meso podijeliti i simbolično proslaviti pobjedu, no natječajem po jednakim uvjetima za sve, nisu u potpunosti zadovoljni mali poljoprivrednici. 

Višegodišnja borba

Naš sugovornik navodi da se godinama bore za obradivo zemljište, a prije dvije godine su uspješno srušili i pokušaj dodjele zemljišta u koncesiju na više od 40 godina jednoj firmi. Borba je bila teška, a obilježili su je prosvjedi i blokade. Zečević je vlasnik PPG-a i ističe da mali poljoprivrednici ne mogu biti zadovoljni uvjetima natječajima na koji se može javiti svatko. 

"Napravljen je tako da i d.o.o. firme mogu dobiti 700 hektara, obrti 350 ha, a fizičke osobe i OPG-ovi, gdje je najveći broj ljudi, 200 duluma. Sad najobičnija tvrtka koja postoji na području Odžaka, samo može registrirati jedan traktor i javiti se, tako da je mi mali vjerojatno nećemo ni dobiti", kaže ovaj poljoprivrednik. 

Ispekli vola da počaste građane (Foto: Drago Zečević)

On navodi da su tvrtke daleko jače financijski te sigurno mogu više platiti, zbog čega mali poljoprivrednici strahuju da će opet ostati bez zemlje. 

"Mi smo tražili da svi imamo ista prava – 200 duluma, pa nije važno je li firma ili privatnik i da se podmire ovi domaći ljudi koji se bave poljoprivredom, a kasnije ako ostane viška nek' daju kome hoće. Međutim, oni su igrali na drugu kartu, da veliki pokupe zemlju, a mi ostanemo bez nje, to je to", pojašnjava on. 

Nisu uvaženi zahtjevi

Prošle godine je, navodi, Vlada Posavskog kantona dala aneks na ugovor koji je istekao, da bi ga prije pet dana sud proglasio ništavnim. Tko će sad odgovarati za to, pita Zečević, dodavši da je jedna firma, na osnovu tog aneksa, lani dobila poticaj za 5.000 dunuma zemlje. 

"Mi obični poljoprivrednici smo tražili da se ubaci klauzula da tko se nije zadnje tri godine bavio poljoprivredom ne može sudjelovati u natječaju, međutim to je bio najveći kamen spoticanja. Nisu dali jer se ne bi mogli javiti svi ovi veliki što će se sada prijaviti", pojašnjava. 

Dodaje kako su, na neki način, iskorišteni mali poljoprivredni proizvođači, odnosno upravo oni koji su se borili na ulici za svoja prava. Danas njih 20 svoju borbu vode po sudovima, jer su optuženi za ometanje posjeda. 


Tagovi

Poljoprivreda Poljoprivredni proizvođači Odžak Poljoprivredno zemljište Ražanj Bik Vol


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]