Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divlje svinje
  • 31.03.2014. 15:00

Ogromne poljoprivredne štete od divljači

S porastom broja divljih svinja raste i šteta na poljoprivrednim površinama

Foto: freedigitalphotos.net
  • 401
  • 50
  • 0

U sklopu projekta "Utjecaj politike gospodarenja na populaciju divlje svinje u jugoistočnoj Europi" u Osijeku su se 21. ožujka 2014. godine sastali predstavnici Hrvatske, Albanije, Bugarske, Mađarske, Slovenije, Srbije i BiH. Cilj sastanka bilo je iznalaženje rješenja o smanjenju šteta od divljači koje nastaju u poljoprivredi.

"U Hrvatskoj se u zadnjih petnaest godina bilježe velike štete koje divlje svinje čine u poljoprivredi. Cilj nam je kroz ovaj projekt zajednički doći do rješenja kako bi se te štete smanjile, a populacija sačuvala", istaknula je Davorka Hajduković, pomoćnica ministra poljoprivrede.

Divlje svinje na području Osječko-baranjske županije nalaze se posvuda, ne samo u šumama, i čine goleme štete u poljoprivredi. Velike poljoprivredne tvrtke bilježe godišnje štete i do 10 milijuna kuna. Bilo bi dobro da se određenim mjerama divljač pokuša pomaknuti kako bi se zaštitila lovačka tradicija koju slavonsko-baranjski kraj ima, ali i zbog lovnog turizma, po kojem je taj kraj poznat, zaključeno je na konferenciji. Također, u Osijeku se raspravljalo o mogućnosti podmirivanja dijela iznosa od nastalih šteta kroz EU fondove, čime bi se rasteretila lovačka društva, koja snose troškove od nastalih šteta.

Štete od divljači u poljoprivredi, prema nekim procjenama, u Hrvatskoj se kreću od 3 do 7 milijuna eura. Budući da populacija divlje svinje s godinama sve više raste, štete bi mogle biti i puno veće, ukoliko se nešto po tom pitanju ne poduzme.

Foto: freedigitalphotos.net


Tagovi

Poljoprivredna šteta Divlje svinje Divljač Lovni turizam Osijek Davorka Hajduković Konferencija


Autorica

Nikolina Fako

Više [+]

Nikolina je administratorica portala Agroklub. Ima 28 godina, a završila je diplomski studij marketing managementa na Ekonomskom fakultetu u Osijeku ... a moto joj je: „Život je puno lakši ako kroz njega ideš sa osmijehom“.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jučer je u osječkom kinu Urania u sklopu aktivnosti centra Europe Direct Osijek održana informativna radionicu na temu dezinformacija i medijske pismenosti. O značaju ovih tema za današnja društva u uvodnom dijelu radionice govoriili su med... Više [+]