Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Južni Tirol
  • 09.06.2018. 09:00

Odobrili uklanjanje vukova zbog zaštite ljudi i životinja

Vukovi su prošloga ljeta izazvali velike probleme u Južnom Tirolu gdje su ozlijeđena dva poljoprivrednika, vukovi su napadali stada i činili velike štete stočarima.

Foto: Pixabay/Pixel-mixer
  • 1.138
  • 109
  • 0

Vlada Južnog Tirola odobrila je Nacrt Zakona koji omogućuje uklanjanje problema s vukovima. Naime, vukovi su prošloga ljeta izazvali velike probleme u Južnom Tirolu gdje su ozlijeđena dva poljoprivrednika, vukovi su napadali stada i činili velike štete stočarima. 

Ovoj je odluci prethodila peticija kojom se tražilo smanjenje statusa zaštite vukova, odnosno njihovo kontrolirano uklanjanje i to u okviru EU direktiva, navodi Bauern Zeitung.

Već od 2012. godine u Austriji postoji plan upravljanja vukovima, a prema njemu je dozvoljeno ubiti vuka ako je agresivan prema ljudima, stoci ili kućnim ljubimcima. Novi zakon nadopunjava taj plan pa tako sada vlast, nakon konzultacija sa stručnjacima, može propisati mjere za uklanjanje ovih velikih mesojeda koji predstavljaju opasnost za ljude i ispašu životinja. Preduvjet za uklanjanje vukova, medvjeda i risova je potpuna zaštita stada.

Teškoće koje nastaju na području Tirola uzrokovane su alpskim područjem. Naime, ondje su pašnjaci veliki, stada životinja su neujednačena pa su mjere zaštite koje se primjenjuju u drugim regijama gotovo nemoguće. 

 


Tagovi

Južni Tirol Vuk Zaštićene životinje Uklanjanje vukova


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]