Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uvoz iz Ukrajine
  • 08.03.2024. 12:00

Odobreno novih godinu dana bescarinskog uvoza iz Ukrajine u EU

Iznevjerili ste poljoprivrednike Europske unije, poručili su iz organizacije Copa Cogeca.

Foto: Depositphotos/MichaelAbramov
  • 1.270
  • 136
  • 0

Bescarinski uvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine u EU produljuje se na još godinu dana. 

Kako je objavio reuters, Europska komisija predložila je da se suspenzija carina i kvota nastavi do lipnja 2025., što je trgovinski odbor Europskog parlamenta prihvatio s 26 glasova za (10 je bilo protiv i jedan suzdržani).

Napominju i da je, kao odgovor na prosvjede poljoprivrednika u EU-u, uključena tzv. emergency brake iliti "kočnica za slučaj opasnosti" za perad, jaja i šećer. To bi značilo da bi carine bile dopuštene ako uvoz premaši prosječne razine 2022. i 2023. godine.

Reuters piše da je ista mjera osmišljena kako bi prvenstveno umirila poljske poljoprivrednike i prijevoznike, koji od studenog blokiraju granične prijelaze s Ukrajinom upozoravajući na nepoštenu konkurenciju jeftinog uvoza iz trećih zemalja. 

S druge strane, iz Kijeva tvrde da su prestali izvoziti osjetljivu poljoprivrednu robu u Poljsku i da oko 95% njihova izvoza ide preko Crnog mora.

Ovaj medij piše i da je odbačen niz amandmana među njima i zahtjev da se pod "kočnicu" stavi i uvoz meda te žitarica. Da su tim odbacivanjem potencijalnih poboljšanja režima uvoza iznevjerili poljoprivrednike EU, komentirala je krovna organizacija Copa Cogeca.

O produljenju bescarinskog uvoza idući će se tjedan glasati u Europskom parlamentu. Očekuje se da će isti biti prihvaćen. 


Tagovi

Europski parlament Uvoz iz Ukrajine Bescarinski uvoz Poljoprivredna roba Trgovinski odbor


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).