Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 31.03.2022. 18:00

Odobrenje pesticida u EU traje više od šest godina - treba ubrzati proces

Rješenja postoje, ali se još uvijek nalaze u laboratorijima jer put do tržišta predugo traje, kaže euparlamentarka Pernille Weiss otkrivši kako u SAD-u registracija traje tri puta kraće

Foto: Depositphoto/Photozirka
  • 132
  • 21
  • 0

Danska zastupnica u Europskom parlamentu Pernille Weiss je pozvala na ubrzanje procesa odobravanja pesticida, o čemu piše na portalu Euractiv.

Istaknula je da buduće generacije zaslužuju zdraviji, čistiji i zeleniji svijet, ali ga neće dobiti ako se fokusiramo samo na energiju. Neophodno je slijediti više puteva kroz Zelenu tranziciju koji se moraju poštivati ako želimo ispuniti svoje ciljeve za očuvanje klime i bioraznolikosti.

Postupci odobrenja predugo traju

Konstatira da kemiju koristimo dugi niz godina u raznim oblicima, ali se trebamo pripremiti za razvoj i inovacije alternativnih i održivijih rješenja.

Weiss je podsjetila da će se potrošnja kemijskih pesticida u poljoprivredi i prehrambenoj industriji prepoloviti do 2030. godine, a biološka sredstva za zaštitu bilja su realna alternativa.

Naglašava kako su biološke otopine pesticidi niskog rizika i manje su štetni od kemijskih. Kaže da kako rastu potrebe za hranom tako rastu i potrebe za efikasnim sredstvima zaštite bilja jer svjetska populacija raste, a klima je promjenjiva i nepredvidiva.

"Rješenja postoje, ali se još uvijek nalaze u laboratorijima, jer put do tržišta predugo traje. Trenutno postoji samo oko 2,5 posto odobrenih bioloških alternativa na ukupnom tržištu sredstava za zaštitu bilja. Veliki je izazov olakšati i skratiti postupak stavljanja u promet efikasnih biopesticida", ističe Weiss. 

Otkriva da je u Europskoj uniji potrebno u prosjeku 2.298 dana da se nova rješenja odobre i registriraju, dok je u SAD taj period znatno kraći i iznosi 781 dan.

Plan je da se potrošnja kemijskih pesticida do 2030. prepolovi (Foto: Depositphotos/fotokostic)

Problem je komplicirana zakonska regulativa. EU ima 14 zakona koji reguliraju ovaj sektor za razliku od SAD koje imaju samo četiri ili Kine koja ima samo dva zakonska akta.

"Realnost je da isto sredstvo u EU čeka na odobrenje šest godina, a u SAD-u bude odobreno za 400 dana."

Utrka na tržištu

SAD i Kina su shvatile važnost prilagodbe trenutnim izazovima u svijetu i izvlače konkurentske prednosti od toga što su prvi s boljim rješenjima. Oni privlače najtalentiranije istraživače i najinovativnije kompanije, napominje. 

Rješenje vidi u tome da EU treba prestati dijeliti odobrenje i procjenu bioloških (i kemijskih) supstanci između EFSA-e (Europske agencije za sigurnost hrane) i nacionalnih vlasti država članica.

Smatra da je od izuzetne važnosti imati zajedničko rješenje EU s fokusom na pojednostavljivanje i moderniziranje regulatornih propisa i zakona, kao i ubrzanje procedure odobravanja i evaluacije.

Kaže kako možemo očekivati zaostajanje za globalnim tržištem, a da ćemo brzim prilagođavanjem spriječiti iseljavanje kompanija iz EU i osigurati prednost za potrošače. 

"Bez brzog prilagođavanja EU neće moći jamčiti sigurnost i zdravlje prema europskim standardima, s kojima može postaviti međunarodne, umjesto biti prisiljena podrediti se nižim standardima onih koji će se brže prilagoditi tržištu", upozorava ova euparlamentarka. 


Tagovi

Pernille Weiss Odobrenje pesticida Tržište pesticida Biopesticidi Prehrambena sigurnost


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...