Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prošek
  • 10.07.2013.

Odobrena prodaja starih zaliha prošeka

Kako neslužbeno doznajemo, hrvatskoj borbi za priznavanje prošeka pomoglo bi kad bi proizvođači prošeka što prije podnijeli zahtjev za zaštitom.

Foto: Rgbstock.com
  • 260
  • 12
  • 0

Vina proizvedena u Hrvatskoj prije 1. srpnja 2013. koja nisu u potpunosti u skladu s novim propisima EU ipak se mogu do isteka zaliha prodavati i sada kad je Hrvatska postala članica, odlučeno je danas na sastanku u Europskoj komisiji. To rješenje, čini se, privremeno "kupuje vrijeme" za istarski teran i dalmatinski prošek koji su pogođeni oznakama zaštite koju u čitavoj EU, pa sada i u Hrvatskoj, imaju slovenski teran i talijanski prosecco.

Također i vina koja na etiketama nemaju sve informacije koje zahtijevaju propisi EU mogu ostati u prodaji do isteka zaliha. Sastanak u Europskoj komisiji na kojemu je to danas odlučeno bio je tehnički, zatvoren za javnost i nakon njega nije bilo izjava nikoga od hrvatskih predstavnika, no Večernji list imao je uvid u tekst izmjene Uredbe EU.

Takva odluka možda kupuje vrijeme, ali ipak ne rješava spor oko terana i prošeka.

"Još uvijek oko toga ima neodgovorenih pitanja" , rekao je izvor Večernjaka, koji je želio ostati anoniman, a upoznat je s detaljima sastanka. Prema sada važećim propisima, i prema onome kako ih Europska komisija tumači, teran je oznakom izvornosti priznat kao slovensko vino i, nakon isteka starih zaliha, neće se više moći pod tim imenom proizvoditi u Hrvatskoj. Prošek se također, prema sada važećim propisima, neće moći pod tim imenom proizvoditi nakon isteka starih zaliha jer je oznakom izvornosti zaštićeno talijansko pjenušavo vino potpuno drukčijeg okusa, ali vrlo sličnog imena - prosecco.

Kako neslužbeno doznajemo, hrvatskoj borbi za priznavanje prošeka pomoglo bi kad bi proizvođači prošeka što prije podnijeli zahtjev za zaštitom.

"Iako taj zahtjev možda neće biti prihvaćen, iako bi ga talijanski proizvođači mogli blokirati, takav bi zahtjev u najmanju ruku omogućio da se o toj stvari odlučuje, odnosno da to pitanje bude na dnevnom redu", rekao je jedan drugi izvor upućen u ovo pitanje. Taj izvor nije imao nikakvih informacija ni savjeta o tome kako riješiti problem s teranom.

Autor: Tomislav Krasnec Foto: Rgbstock.com


Izvori

Večernji list


Tagovi

Hrvatska vina Dalmatinski prošek Europska unija Europska komisija Istarski teran

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Baranji nova balvan revolucija. Uskoro opširnije