Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • GMO
  • 16.07.2015. 09:35

Odlučujemo li o GMO-u sami ili ne?

U postojećoj uredbi o GMO-u, državama se daje mogućnost da samostalno odlučuju žele li takve proizvode ili ne, no istovremeno im se postavljaju razni uvjeti, zbog čega Odbor za poljoprivredu EU traži donošenje kvalitetnijeg rješenja.

  • 210
  • 42
  • 0

Odbor za poljoprivredu i ruralni razvoj Europskog parlamenta, vratio je Europskoj komisiji, uredbu o mogućnostima da države članice ograniče ili zabrane upotrebu genetički modificirane hrane i hrane za životinje na svojem teritoriju.

"Nažalost, temeljni cilj zbog kojeg je i predložena ova uredba, nije ispunjen. Riječ je o dokumentu koji je kontradiktoran sam u sebi", kazala je na sjednici Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj Marijana Petir, naša zastupnica u Europskom parlamentu.

Velike kompanije imaju veću moć od država

Naime, u jednom članku uredbe, državama članicama se daje mogućnost da ograniče ili zabrane uporabu genetski modificirane hrane i hrane za životinje na svojem državnom području, dok se u drugom članku od njih traži da poštuju trgovinske sporazume, što znači da ustvari ne mogu zabraniti niti ograničiti upotrebu GMO-a na svom području. Petir je također napomenula da je to u suprotnosti s modelom supsidijarnosti i ozbiljno narušava suverenitet država članica. Dodala je da se opet otvara prostor multinacionalnim kompanijama i daje veća moć, no što je imaju države članice, što je neprihvatljivo.

"Osobno sam pokrenula inicijativu za uspostavu Alpe-Adria regije slobodne od GMO-a koju su podržali zastupnici iz zemalja te regije odnosno Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Italije i Austrije. Također i više od 150 regija i 1.400 općina i gradova u Europskoj uniji donijelo je odluke da žele biti GMO free odnosno da na svojem području ne žele GMO proizvode. Ovaj prijedlog Uredbe im to ne omogućava i zato ga ne mogu podržati", rekla je naša europarlamentarka Petir.

Državama bezuvjetna mogućnost samostalnog odlučivanja

Zaključeno je kako treba jasno definirati mjere kojima se države članice mogu odlučiti za ograničavanje ili zabranu uporabe genetski modificirane hrane i hrane za životinje. Uredba bi trebala dati pravnu sigurnost državama članicama koje se odluče za uvođenje mjera ograničavanja ili zabrane, a u odnosu na obveze koje za države članice proizlaze iz međunarodnih i trgovinskih sporazuma.

Petir je kazala da je državama članicama u pogledu ograničavanja ili zabrane uporabe genetski modificirane hrane i hrane za životinje, trebalo ostaviti pravo odlučivanja bez navođenja uvjeta.

"Svjesna sam podjela u Europi oko ovoga pitanja, međutim kompromis je moguć upravo na način da se državama članicama omogući pravo donošenja odluke o zabrani ili ograničenju GMO-a na njihovom području, što ovaj prijedlog uredbe ne omogućava. Stoga ga treba vratiti komisiji i dok se ne donese prijedlog u kojem će proces donošenja odluka i procjena rizika biti reformiran, smatram da se ne smiju odobravati autorizacije novih genetski modificiranih organizama", zaključila je Marijana Petir.


Tagovi

Odbor za poljoprivredu Europski parlament Europska komisija Ograničenja Zabrane GMO free Uredba Marijana Petir Kontradiktornost Alpe Adria regija Multinacionalne kompanije Moć


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]