Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protugradna zaštita
  • 17.09.2017. 15:00

Odlična suradnja protugradne obrane s obje strane Save

Najpogubniji su gradonosni procesi koji se formiraju nad rijekom Savom, a na njih će se djelovati s obje strane rijeke.

Foto: Boško Grgić
  • 387
  • 24
  • 0

Vladimir Hiti, voditelj Radarskog centra u Goricama i Tihomir Dejanović, direktor "Protivgradne preventive RS" u susjednoj BiH, dogovorili su suradnju u sektoru protugradne obrane u narednoj godini.

I ovogodišnja aktivna sezona protugradne zaštite smatra se uspješnom. Vladimir Hiti kaže da je na području koje pokriva Radarski centar Gorice ove sezone ispaljeno 120 protivgradnih raketa, a na branjenom području Hrvatske 1.800 komada. Za pet mjeseci sezone strijelci od Novog Grada do Bijeljine i Drine u BiH ispalili su 640 raketa u gradonosne oblake, spriječivši na taj način značajnije štete na poljoprivrednim usjevima i infrastrukturi.

Granični pojas najrizičniji

I Hiti i Dejanović definirali su rizično područje od gradonosnih oblaka. To je pojas rijeke Save. Vladimir Hiti, stručnjak s dugogodišnjim iskustvom tvrdi da su najpogubniji gradonosni procesi koji se formiraju nad rijekom Savom.

"U tom slučaju ni jedna strana ne može djelovati protugradnim raketama. Gdje taj proces skrene tamo nastaje problem. Dosadašnja iskustva nam govore da je desni razvoj jezgre češći. Zbog toga smo se orijentirali na alternativnu zaštitu, u vidu prizemnih generatora", kaže Hiti, koji je ujedno i autor najmodernijeg prizemnog generatora koji isijava srebrni jodid u atmosferu, a uključuje se sustavom daljinskog upravljanja.

Naredna sezona će biti najuspješnija

Do kraja aktivne protivgradne sezone ostalo je još mjesec dana. I Hiti i Dejanović smatraju da će u tom periodu gradonosni procesi biti slabiji, ali da će padaline biti sve češće. To je vijest koja će posebno obradovati ratare, jer će zemljište nakon sušne sezone biti povoljno za obradu za jesensku sjetvu.

Iako u nekim drugim državama, kao na primjer u Austriji, protugradna zatita služi prvenstveno za smanjenje štete od grada na protugradnim mrežama, kod nas je uvriježeno sasvim drugačije mišljenje. Poljoprivrednici, pa i veći dio javnosti smatraju da protugradna zaštita treba u potpunosti eliminirati grad, dok se na drugoj strani individualne obaveze i obaveze koje lokalne zajednice imaju po ugovorima u dobroj mjeri zanemaruju. Ipak milijunske investicije u ovu djelatnost su daleko manje od eventualnih šteta, koje se spriječavaju efikasnim djelovanjem čitavog sustava.

Foto: Boško Grgić


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inženjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor je na desetine TV, radio i tiskanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Nedjeljni obilazak polja ;)